Фондовите пазари в САЩ се повишиха в понеделник преди поредната натоварена седмица с корпоративни финансови отчети, като резултатите на компаниите за първото тримесечие досега дават повод на инвеститорите за оптимизъм.

S&P 500 се покачи с 1%, Dow Jones Industrial Average добави 0,5%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 1,2% нагоре.

След горещото първо тримесечие, S&P 500 се отдръпна през април, след като данните за по-твърда от очакваната инфлация помрачиха надеждите за намаляване на лихвените проценти. Широкообхватният индекс обаче отчете печалби през последните две седмици, като е нараснал с 8,6% за годината.

Междувременно референтната доходност на 10-годишните държавни облигации, която пада с покачването на цените им, се понижи от скорошните върхове, установявайки се на 4,488% в понеделник.

Ралито на Уолстрийт се ускори в петък, когато данните за по-бавното наемане на работна ръка в САЩ засили надеждите за намаляване на лихвените проценти тази година. В допълнение към това президентът на Федералния резерв на Ричмънд Том Баркин каза в понеделник, че е „оптимист“, че сегашното „рестриктивно“ ниво на лихвите ще върне инфлацията към целта на централната банка от 2%, предава The Wall Street Journal.

Трейдърите на деривати сега дават близо 90% вероятност Федералният резерв да намали референтните лихви до края на годината, според CME Group. Падащите лихви често са попътен вятър за акциите, правейки ги да изглеждат по-привлекателни от облигациите.

Силният сезон на печалбите към момента също повишава акциите, разширявайки се отвъд технологичните компании с голяма капитализация. По-голямата част от компаниите от S&P 500 вече са отчели резултати за първото тримесечие, като близо 75% от тях надхвърлят прогнозите на Уолстрийт за печалбите.

Walt Disney, Uber и Airbnb са сред компаниите, които отчитат резултати тази седмица.