В понеделник вечерта Израел изпрати сухопътни войски в Рафа, завземайки главния граничен пункт между Газа и Египет, докато международните посредници се опитваха да продължат преговорите, целящи да сложат край на конфликта.

Израелските военни заявиха, че са поели „оперативен контрол“ над палестинската страна на пропускателния пункт Рафа, в най-южната точка на Газа, с бронетехника и пехота, подкрепени от тежки въздушни удари.

„Това е прецизна и ограничена операция в определени райони на източната част на Рафа“, коментира израелски военен служител, цитиран от Wall Street Journal.

Офанзивата беше извършена само няколко часа след като „Хамас“ обяви, че е приел многоетапното споразумение за прекратяване на огъня срещу връщане на заложници, постигнато с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. То трябваше да доведе до първоначална шестседмична пауза в сраженията в замяна на освобождаването на няколко десетки израелски заложници, държани от бойната групировка.

В изявление от понеделник вечерта израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли предложението на „Хамас“, което според него е „далеч от изискванията на Израел“, но заяви, че правителствените посредници ще участват в по-нататъшни преговори, „за да изчерпят възможността за постигане на споразумение при условия, приемливи за Израел“.

През изминалата седмица Нетаняху заяви, че офанзивата в Рафа, където живеят повече от 1 млн. разселени палестинци, ще се осъществи със или без споразумение за освобождаване на израелските заложници, които бяха заловени от „Хамас“ по време на атаката срещу Южен Израел на 7 октомври, която впоследствие доведе до войната.

През целия понеделник израелските военни призоваваха цивилните, укриващи се в източните околности на Рафа, да се евакуират от района. САЩ и ООН предупредиха за тежките хуманитарни последици от военно нападение в такъв гъсто населен район. В същото време „Хамас“ заяви, че като цяло е приел предложението за освобождаване на заложниците и осигуряване на временно прекратяване на огъня в седеммесечната война. Исмаил Хания, базиран в Доха политически лидер на палестинската войнстваща групировка, коментира, че е информирал за това официални лица от Катар и Египет, които заедно със САЩ посредничат между враждуващите страни.

Подробностите за това, с което „Хамас“ се е съгласил в предложението за освобождаване на заложниците, не бяха изяснени веднага, но дипломат, информиран за преговорите, посочва пред WSJ, че то е до голяма степен сходно с това, представено от международните посредници преди около две седмици. То включваше призиви за първоначална шестседмична пауза във войната, по време на която „Хамас“ да освободи 33 заложници, включително жени, деца, възрастни хора и ранени. Това трябва да бъде последвано от продължително прекратяване на огъня, по време на което да бъдат освободени и останалите заложници. Израел пък трябва да освободи палестинците, държани в израелски затвори, да позволи на жителите на Газа да се върнат по домовете си в северната част на анклава и да даде възможност за увеличаване на хуманитарната помощ.

Бени Ганц, центристки министър в израелския военен кабинет, заяви, че отговорът на „Хамас“ „не съответства на диалога, който се проведе досега с посредниците, и има значителни пропуски“.

„Въпреки това ние продължаваме да обръщаме всеки камък и наша делегация ще отиде в Кайро“, където преговорите ще продължат, добави Ганц.

Израелски официални лица твърдят, че „Хамас“ държи 132 заложници, за 37 от които се смята, че са мъртви.

Вашингтон също разглежда отговора на „Хамас“ и го обсъжда с партньорите в региона, разкри Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

„Искаме да изведем тези заложници“, каза той. „Искаме да постигнем прекратяване на огъня за шест седмици, искаме да увеличим хуманитарната помощ.“

Медиаторите от месеци съдействат за непреки преговори между Израел и „Хамас“ за втори кръг на размяна на заложници срещу затворници след този през ноември. Преговорите бяха в застой, тъй като палестинската групировка настояваше всяко споразумение да завърши с постоянно прекратяване на огъня и пълно изтегляне на израелските войски от Газа.

Според израелски официални лица „Хамас“ е заловил около 250 заложници по време на нападението си на 7 октомври, при което загинаха 1200 души, а според палестински здравни служители ответната офанзива на Израел в Газа е отнела живота на повече от 34 000 души досега.