UniCredit обяви финансовите си резултати за тримесечието, отчитайки ръст на печалбата за 13-о поредно тримесечие.

Банката постига нетна печалба в размер на 2.6 млрд. евро, което е 24% ръст спрямо предходната година, и възвръщаемост на капитала (RoTE) от 23%.

Нетните приходи достигат 6.3 млрд. евро, ръст от 7% на годишна база, от които нетните приходи от лихви са в размер на 3.6 млрд. евро, а приходите от такси и комисиони са 2.1 млрд. евро, постигнати благодарение динамиката в търговските операции и подкрепени от фокуса върху клиентите в създадените продуктови фабрики.

UniCredit отчита едно от най-добрите за сектора съотношение на разходи/приходи, допълнително подобрено до 36.2% при продължаваща оперативна ефективност, съобщава още на сайта си банката.

В отчета си финансовата институция изтъква още високото и стабилно качество на активите, както и изключително създаване на стойност за акционерите с увеличение на печалбата на акция с 42%.

Прогнозата за нетната печалба за 2024 г. е подобрена до над 8.5 млрд. евро.

UniCredit е на път да постигне средносрочната цел за възвръщаемост на капитала (RoTE) от над 15%, както и напредък по отношение на ESG целите, посочват още от банката.

„Започваме годината на изключително силна основа, с нетна печалба от 2.6 млрд. евро, което е ръст от 24% на годишна база, като постигнахме изключителен успех във всички ключови направления“, коментира Андреа Орчел, главен изпълнителен директор на UniCredit.

„За това допринесоха значително подобрената среда, ръстът на активите под управление, фокусът ни върху клиентите и продуктовите фабрики, които доведоха до отлична търговска динамика, както и устойчивият нетен лихвен доход“, добавя той.

„Докато продължаваме да инвестираме, ние продължаваме внимателно да следим и разходите си, което ни помогна да постигнем коефициент на разходи/приходи от 36.2%. Отличното качество на активите ни е отразено в цена на риска от 10 базисни точки“, посочва още главният изпълнителен директор на UniCredit.