Пазарът на недвижими имоти в Естония е регистрирал сериозен ръст от 33% през четвъртото тримесечие на миналата година, в сравнение със същото тримесечие на 2005 година, посочиха изнесени данни на националната статистика на страната.

Средната стойност на сключените транзакции в сектора на недвижими имоти през тримесечието е възлизала на 1.4 млн. естонски крони (118,000 долара), по данни на статистиката в страната.

Като цяло, през тримесечието са били сключени общо 16 000 продажби на недвижимо имущество на обща стойност 22 млрд. крони (1.86 млрд. долара).

Ръстът на пазара се е предопределил от желанието на населението на прибалтийската държава за преместване в по-модерни жилища, коментират пазарни специалисти в сектора.

В същото време, положителното въздействие върху пазара на имотите в страната се предопределя и от ръста с 16.5% на заплатите в страната през третото тримесечие на изминалата година, както и от улеснения достъп на населението до жилищни заеми.

Най-голямата банка в страната - AS Hanspank отчете на 16 февруари ръст в кредитния си портфейл от 50% на годишна база през четвъртото тримесечие на изминалата година до 8 млрд. долара.

Анализатори прогнозират обаче, че постепенно кредитната активност в страната ще започне да забавя темпа си на нарастване, в резултат на силното поскъпване на цените на недвижими имоти в страната.

Това прави закупуването на недвижима собственост недостъпно за все по-голяма част от естонското население, дори и на фона на ръста в реалните доходи на населението й.