Те са красиви, но ако живеете в тях трябва да спазвате някои правила като да не ритате топка в задния двор и да се запазите с кърпи и препарати за почистване на стъкло. Добре е къщата да не се строи близо до голф-игрище.

Ето няколко красиви домове от стъкло, подбрани от сп. „Форбс“:

Стъклен дом от Сантамроджио в Милано, Италия

Архитектът Сантамроджо ще ви построи каквото си поискате от стъкло. Най-впечатляващ от всички е изцяло стъкленият дом, който той е построил в Милано. В момента той прави негова реплика в Париж.

Домът е направен от 6-7 милиметрово стъкло, което може да се затопли през зимата. Почти всички мебели са от стъкло, както и стълбището и секциите. Едно от малкото неща, които не са направени от стъкло е леглото.

Къща в Катскил Маунтин, щата Ню Йорк

Намира се на хълм и е почти цялата от стъкло. Басейнът и гледката към планината правят идилията пълна.

Къща в Сафълк, Великобритания

Собствениците на тази къща имат това, за което си мечтаят много хора – гледка към изгряващото слънце и плаж на 30 секунди разстояние.

Първият етаж е направен почти изцяло от стъкло.

Къща на Филип Джонсън в Ню Кенън, Кънектикът

Архитектът е починал тук. Около нея са разположени още 13 модернистични къщи.

Къща в Краков, Полша

Друга атракция на къщата, освен стъклото, е дърво, което расте в нея, като минава през пода и покрива. Трапезария е отвън, сред природата.

Къща в Чърч пойнт, Австралия

Намира се близо до океана, на 30 минути с кола от Сидни. Рекламират го като спокоен дом сред природата.

Къща в Плано, Илиноис

Намира се на 88 км от Чикаго. Поръчана е през 1945 година от д-р Едит Фарнзуърт, който искал една стая от стъкло за уикенда. От 2006 г. е обявена за национален паметник на културата.

Днес къщата често се дава под наем за сватбени церемонии.

Домът на семейство Стал, Лос Анджелис, Калифорния

През 1945 година списание „Изкуство и архитектура“ има следната идея – да наеме най-добрите архитекти да построят 25 модерни къщи в чест на завръщането на войските от Втората световна война. 11 от проектите не са осъществени. Проект номер 22 е най-впечатляващият от тях. Построена е на хълм с гледка към града. Завършена е през 1959 г. и е притежание на семейство Стал. Всички стени (освен тази, която гледа към пътя) са от стъкло и предлагат страхотна гледка към Лос Анджелис, която е особено впечатляваща през нощта. Къщата е отворена за туристи срещу такса.

Стани наш почитател във Фейсбук