Главните изпълнителни директори напускат позииците си с рекордни темпове, а тенденцията се развива най-бързо при жените на високи ръководни постове.

През първото тримесечие на 2024 г. текучеството на изпълнителните директори в световен мащаб рязко е нараснало – 52 напускания и 68 нови назначения сред компаниите, проследени в световните борсови индекси като S&P 500, FTSE 100 и други.

Това сочи последният тримесечен индекс на текучеството на Russell Reynolds Associates, консултантска компания в областта на лидерството, цитирана от CNBC.

Това, което анализът нарича "неуспешни назначения на главни изпълнителни директори", или главни изпълнителни директори, издържали по-малко от две години, съставлява 15% от напускащите лидери в началото на 2024 г.

Но нивата на текучество са по-лоши за жените.

Високопоставените жени напускат най-бързо

По данни на RRA от 2018 г. приблизително 1 от 4 или 24% от жените изпълнителни директори напускат поста си в рамките на две години. Това е повече от два пъти повече от дела на 10% от мъжете, които напускат работата си на главен изпълнителен директор в този период.

При още по-кратки срокове вероятността жените изпълнителни директори да напуснат поста си в рамките на една година е четири пъти по-голяма от мъжете.

Данните са "изненадващи и разочароващи", смята Тай Уигинс от Russell Reynolds Associates и автор на книгата "Новият изпълнителен директор". "Нашата основна тревога е дали жените наследяват бизнес в затруднение или да са поставени на позиции, където вероятността за успех е много по-малка?", допълва той.

Някои мениджмънт експерти наричат това "стъклена скала", която предполага, че жените и хората от слабо представените групи се издигат на ръководни постове в трудни времена, като по този начин се подготвят за провал.

Първите 12 до 24 месеца са особено важни за новопостъпилия главен изпълнителен директор, обяснява Уигинс, защото тогава лидерът поставя нова програма, изгражда своя екип и трябва да докаже, че промените са оказали положително въздействие върху бизнеса.

Но предизвикателните икономически цикли в последните години оказаха натиск върху изпълнителните директори.

Същевременно корпоративните бордове са заели "по-силни позиции в отговор на пазарния натиск по-бързо", като например уволняват изпълнителни директори, които не могат да покажат значимо положително въздействие до втората си година.

Жените изпълнителни директори, по-специално, са по-строго оценявани, когато нещата се объркат, казва Уигинс. Наскоро негова клиентка споделила, че трябва да работи два пъти по-усилено, за да получи същата подкрепа като колегата си мъж.

"Съществува натиск да се представяме, да постигаме резултати и да бъдем почти перфектни", обяснила жената.

По данни на LeanIn.org и McKinsey & Company в целия бизнес свят жените на висши длъжности напускат с едни от най-високите проценти досега, като се позовават на предизвикателства като микроагресия, разликите с мъжете в повишенията на възнагражденията и поемане на отговорност за разнообразие и приобщаване.

88 години до глобалното равенство между половете при изпълнителните директори

От 68-те нови изпълнителни директори, назначени в началото на 2024 г., само пет са жени. За цялата 2023 г. само 22 жени (или 12%) са били новоназначени за главни изпълнителни директори в сравнение със 156 мъже на тази длъжност.

При сегашните темпове ще са необходими 88 години, за да се постигне глобално равенство между половете при представителството на изпълнителните директори.

"Това е много разочароваща статистика", казва Уигинс. "Нашата надежда е управителните съвети и компаниите да осъзнаят, че съществува пропаст в процента успеваемост сред жените изпълнителни директори."

Уигинс допълва, че корпоративните бордове трябва да работят по-добре в подкрепа на жените, за да стигнат до главните изпълнителни директори и да ги задържат там.

Една от първите стъпки е да се признае, че жените имат различни очаквани отговорности на работното място и у дома, което може да попречи на пътя им към лидерството.

Новите главни изпълнителни директори често губят увереност в промените, които правят, на 6 до 9 месеца, добавя Уигинс, и "управителните съвети имат реална роля да подкрепят лидерите в този процес", като оценяват реалистичните очаквания и им предоставят насоки.

Самите корпоративни бордове имат малко по-висок баланс между половете, като жените съставляват 32% от световните бордове в същите индекси, обхванати от Глобалния индекс за текучеството на изпълнителните директори.

Но напредъкът е бавен и труден: В САЩ например съдилищата в Калифорния отмениха два щатски закона, които изискваха по-голямо разнообразие в бордовете на публичните компании.

Има много възможности за подобрение, обяснява Уигинс: "Можем да бъдем убедени, че нещата не са толкова зле и че вършим по-добра работа за постигане на равенство между половете, но все още не сме направили всичко възможно."