Твърдото приземяване в икономиката, което толкова много експерти и анализатори очакваха, така и не се случи.

САЩ поведоха повечето си конкуренти със стабилен растеж, а най-новите данни сочат, че много изпълнителни, управляващи най-големите компании в света, изпитват стабилна сигурност относно бъдещето.

Голямата картина

Над една четвърт от анкетираните изпълнителни директори в проучване на Fortune изразяват оптимизъм за икономиката, което е най-високият брой за последните 12 месеца.

В същото време делът на тези, които са настроени оптимистично, е намалял наполовина. Промяната на мнението вероятно се дължи на очакванията, че централните банки са приключили със затягането на политиката и лихвените проценти скоро ще се понижат.

Важните числа

27% от изпълнителните директори са оптимистично настроени за бъдещето на световната икономика през следващите 12 месеца.

Това е с цели 20% повече в сравнение с последното проучване, когато7% са били настроени положително.

24% от изпълнителните директори са песимистично настроени, което е рязко подобрение спрямо предишните 47%. Нещо повече, този път никой не е отговорил, че е "много песимистично настроен".

22% от главните изпълнителни директори не биха могли да бъдат по-позитивно настроени по отношение на перспективите пред собствената си компания, което е малко над два пъти повече от преди.

76% от изпълнителните директори очакват лихвените проценти да се понижат до края на септември.

И все пак, само 28% очакват промяна още през второто тримесечие – въпреки че финансовите пазари предвиждат вероятно първо намаление през юни.

56% от изпълнителните директори заявяват, че компаниите им използват генеративен изкуствен интелект, за да повишат ефективността си, в сравнение с 39% в предишното проучване.

Икономическо спокойствие

Освен че се чувстват по-уверени в световната икономика, изпълнителните директори са по-сигурни и в перспективите на собствените си компании.

Процентът на отговорилите, че са "много оптимистично настроени" – най-положителният отговор, наличен в проучването, се е увеличил над два пъти до 22% от едва 10% през октомври 2023 г.

Страховете от инфлация намаляха още повече, като делът на изпълнителните директори, които я посочват като едно от трите си най-големи притеснения, спада до 27% в настоящото проучване от 51% преди това.

Рисковете, свързани с финансовата нестабилност, също намаляват за корпоративните лидери. Само 27% от тях я определят като основен фактор, който нарушава бизнес стратегията им, в сравнение с 38% в предишното проучване.

Борби за власт

Основното опасение, което доминира в отговорите, е свързано с възможността регионалните конфликти да се отразят на бизнеса.

Това не е изненадващо след нападението срещу Израел на 7 октомври и нестабилността в Близкия изток, която наруши потока от стоки по критичния морски път през Суецкия канал.

Данните показват, че 65% от главните изпълнителни директори смятат, че геополитическите проблеми са един от трите най-значими фактора, с които очакват да се сблъскат през следващите 12 месеца, което е над 51% при последното проучване.

Помолени да посочат конкретни факти, няколко изпълнителни директори изразяват безпокойството си от изборите в САЩ през ноември.

В случай че бъде избран, планът на Доналд Тръмп да повиши минималните вносни мита до 10% от сегашните около 2% може да изостри търговското напрежение дори с близки съюзници, както и да разпали отново инфлацията.

Главните изпълнителни директори са все по-загрижени и за по-широки въпроси, свързани с доверието, като например лоялността на работниците и дезинформацията. В тази категория се наблюдава постоянно нарастване на отговорите през последните три проучвания, като в сравнение с миналия януари те се удвояват до 25%.

AI ентусиазъм

AI, най-горещата технологична тенденция, се радва на ентусиазирана подкрепа в заседателните зали на компаниите от Fortune 500.

Запитани кое е "следващото голямо нещо", което може да повлияе на бизнеса им в едногодишен хоризонт, най-голям дял от изпълнителните директори посочват изкуствения интелект пред други често срещани отговори, като например изборите в САЩ.

Всъщност данните показват, че приемането на AI само се ускорява.

Инструментите, които автоматизират ръчните задачи и подобряват ефективността, са области с особено висок ръст, като процентите на приемане скочат съответно до 58% и 56%, в сравнение с 40% и 39% преди това.

Автоматизацията на генерирането на съдържание също се представя добре, като нараства до 50% от 33% през предходното тримесечие. Това е значително повече от броя на компаниите, които използват AI за писане на код. Там процентът на внедряване се увеличава само със 7% до 42%.

Забележително е, че според отговорите на изпълнителните директори в проучването, прехвърлянето на служителите от по-дребни задачи към такива с по-висока стойност не е основна полза, която те целят да постигнат с AI.

Очакванията са преди всичко технологията да намали разходите и да даде възможност на работниците да бъдат по-продуктивни, плътно следвана от подобряването на съществуващите продукти и услуги.