В последният ден на търговия с правата на Свилоза АД бяха прехвърлени общо 370 809 броя, на цени между 19,51 лв. и 20 лв. всяко. Всяко едно право дава възможност за записване на пет от новите акции на дружеството, от предстоящото увеличение на капитала.

Аукционът за неизползваните права ще се проведе на 15 февруари, а крайната дата за записване на акции от увеличението е 2 март 2007 г. Свилоза АД планира да увеличава капитала си от 6,658 млн. лв. на 39,948 млн. лв.

От старта на търговията на 9 януари по позицията до днес са прехвърлени общо 1,063 млн. права, което представлява 15,96% от общия им брой.

Според днес постъпила информация от Свилоза АД на БФБ, през юли 2006 г. Свилоцел ЕАД (100 % собственост на Свилоза АД) е подписало споразумение за продажба на редуцирани въглеродни емисии с Европейската банка за възстановяване и развитие за сметка на Кралство Холандия.

Споразумението обхваща периода 2007 - 2012 г. и предвижда изплащане на авансова сума. Първата част от авансовото плащане, в размер на 1.2 милиона евро, е получена в Свилоцел ЕАД вчера, 5 февруари 2007 г.

В съответствие с Протокола от Киото за редуциране на емисиите на парникови газове, в Свилоза АД е изграден и вече работи котел за изгаряне на биомаса. Това е първият успешно реализиран проект по Протокола от Киото в Източна Европа.

Съгласно чл. 6 на Протокола, Свилоза АД прилага инвестиционна програма за енергийна ефективност, в съответствие със съвременните стандарти за енергийно потребление и екология, на обща стойност 9 милиона евро. Програмата предвижда значително намаление на енергийните разходи, с до 75 евро на тон целулоза и позволява на компанията да генерира и продава въглеродни кредити.

Вчера акциите на дружеството се търгуваха на средно ниво от 7.12 лв. за брой.