Повече от шест месеца след опустошителната война в Газа, въздействието ѝ върху израелската и палестинската икономика е огромно.

Почти цялата икономическа дейност в Газа е унищожена, а според Световната банка войната е засегнала тежко и палестинските предприятия в окупирания Западен бряг.

Докато израелците отбелязват еврейския празник Пасха, прославената "нация на стартъпи" се опитва да остане привлекателна за инвеститорите, пише в материал BBC.

Калдъръмените улици на Стария град на Йерусалим са страшно тихи. Няма дълги опашки за посещение на светите места – поне тези, които остават отворени.

Точно след Великден и Рамадан, и по средата на Пасха, четирите квартала на Стария град би трябвало да гъмжат от посетители. По данни на Централното статистическо бюро на страната, през февруари в Израел са пристигнали едва 68 000 туристи. Това е значително по-малко в сравнение с 319 100 посетители същия месец миналата година.

Макар да е изненадващо, че в момент на такова напрежение през Йерусалим изобщо преминават посетители, много от тях са религиозни поклонници от цял свят, които са платили за пътуването си доста по-рано.

Магазинът Zak's Jerusalem Gifts е един от малкото на улица "Християнски квартал" в Стария град, който се намира в окупирания Източен Йерусалим, и който още си позволява да отвори. "Всъщност продаваме само онлайн", казва собственикът Зак, чийто бизнес е специализиран в антики и библейски монети.

"Няма никакви хора. През последната седмица, след ескалацията на иранско-израелските отношения, бизнесът отново спадна. Така че просто се надяваме, че след празниците ще се случи някакво голямо чудо", допълва той.

Не само в Стария град на Йерусалим се нуждаят от чудо.

На около 250 км на север, на нестабилната граница на Израел с Ливан, почти ежедневната размяна на огън с Хизбула от началото на войната в Газа принуди израелската армия да затвори голяма част от района.

80 000 жители бяха евакуирани на юг. Подобен брой ливанци бяха принудени да напуснат домовете си от другата страна на границата.

Селското стопанство е друг икономически сектор, който е силно засегнат.

Един от местните жители вече няма право да влиза в овощната си градина с авокадо в кибуца Мисгав Ам заради близостта ѝ до границата. Но от време на време той все пак се осмелява да влезе, разхождайки се замечтано сред дърветата, за да погледне всичките си "пари, падащи на земята".

Казва, че губи много пари, защото не може да събере реколтата от авокадо, равняваща се на около 2 млн. шекела (530 000 долара) през този сезон.

Въпреки че осигуряват поминък на хиляди хора, селското стопанство и туризмът са сравнително малка част от израелската и палестинската икономика.

Какво показва по-широката картина?

Миналата седмица рейтинговата агенция S&P Global понижи дългосрочния рейтинг на Израел (от АА-минус на А плюс), отразявайки загубата на пазарно доверие след нарасналото напрежение между Израел и Иран, както и опасенията, че войната в Газа може да се разпространи в целия Близък изток.

Тази загуба на доверие се отрази и в спада на израелския БВП, който намаля с 5,7% през последното тримесечие на 2023 г.

Много израелци обаче твърдят, че секторът на високите технологии и стартъпите се оказва "по-устойчив на война", отколкото се очакваше.

Пример за това е Тел Авив, който се намира само на 54 км от Йерусалим. По-важното е, че е на по-малко от 70 км от Газа. Въпреки това, градът е икономически активен и се развива бързо.

Джон Медвед е основател и главен изпълнителен директор на онлайн платформата за глобални рискови инвестиции Our Crowd.

Ангажиран човек с изключително оптимистичен поглед върху света, той твърди, че "през първото тримесечие на тази година в израелски стартъпи са инвестирани почти 2 млрд. долара... Имаме една от най-добрите години, които някога сме имали. Хората, които са ангажирани с Израел, не се оттеглят от нас.", обяснява той.

Медвед настоява, че въпреки всичко Израел все още е "нация на стартъпите" и добър вариант за инвеститори.

"Тук работят 400 мултинационални корпорации. Нито една не е закрила дейността си в Израел след войната.", изтъква той.

До известна степен Елис Брезис е съгласна с оценката му.

Професорът по икономика в университета "Бар-Илан" близо до Тел Авив признава, че въпреки данните за БВП за последното тримесечие, израелската икономика остава "забележително устойчива".

"Що се отнася до туризма, да, имаме намаление на износа. Но имахме и намаление на вноса", казва Брезис. "Така че всъщност платежният баланс е наред. Именно това е толкова проблематично, че от данните не се усеща, че в Израел има толкова ужасна ситуация."

Професорът открива далеч по-вредно въздействие в израелското общество, което всъшност не се отразява в икономическите данни.

"Икономиката на Израел може да е стабилна, но обществото не е стабилно. Това е все едно да погледнете човек и да кажете: "Уау, заплатата му е висока", но той да е в депресия и да мисли: "Какво ще правя с живота си?" Точно това е Израел днес."

Ако перспективите в Израел са смесени, от другата страна на бариерата, която разделя Йерусалим и Витлеем, гледката е преобладаващо мрачна.

Туризмът е особено важен за икономиките на градове като Витлеем в окупирания Западен бряг. На мястото, където християните вярват, че е роден Исус, туризмът буквално спира веднага след 7 октомври, казва д-р Самир Хазбун, председател на Търговско-промишлената палата на Витлеем.

След 7 октомври Израел на практика затвори Западния бряг, който няма излаз на море и това се отрази катастрофално на живота и работата на много палестинци, казва той.

"Има около 43 порти в израелската бариера за сигурност, но само три са отворени. Така че при положение, че между 16 000 и 20 000 палестински работници от нашия район работят в Израел, те веднага губят доходите си".

Търговската камара твърди, че приходите от местните палестинци, работещи в Израел, възлизат на 22 млрд. шекела (5,8 млрд. долара) годишно.

"Можете да си представите въздействието върху икономиката", обяснява д-р Хазбун, който е особено загрижен за перспективите пред по-младите палестинци.

"Младото поколение сега не работи, а много от тях са талантливи хора. През юни очаквам около 30 000 новозавършили студенти от палестинските университети. Какво ще правят те? ", допълва д-р Хазбун.

В Газа икономиката е напълно унищожена. По данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването непрестанните въздушни бомбардировки и наземни операции на Израел са отнели живота на 34 183 души, предимно жени и деца.

За разлика от някои части на Израел, където има оптимизъм, че ще преодолеят бурята и ще продължат да привличат инвеститори, на Западния бряг и в Газа няма голяма надежда, че нещата ще се нормализират, завършва BBC.