В края на септември Майк Пайл, отговорник за международните икономически въпроси в Съвета за национална сигурност на президента Джо Байдън, изпраща в Украйна "работен проект" с реформи, които Белият дом очаква от Киев да извърши в замяна на финансова помощ от САЩ.

Реформите включват засилен надзор на държавните предприятия в енергийния сектор, както и стъпки "за улесняване на по-голямата прозрачност и отчетност при следвоенното възстановяване на Украйна".

Най-общо казано, целта е да се ограничи корупцията в държавната администрация. Сред получателите на писмото е Канцеларията на президента на Украйна - екип от около 60 души, оглавяван от Андрий Ермак, дясна ръка на Володимир Зеленски.

„Бавачката“ на Зеленски

В политическите и бизнес среди в Киев Ермак, бивш адвокат и филмов продуцент, е смятан за втория по влияние човек в страната, пише в обширен политически анализ Business Insider. Всъщност някои смятат, че Ермак е по-влиятелен от самия Зеленски, който встъпи в длъжност през 2019 г. без никакъв опит в управлението.

Когато двамата застават един до друг в еднаквите си военни облекла, едрият Ермак се извисява над жилавия, но дребен на ръст Зеленски. Или както коментира киевският финансист Андрий Сирко, понякога изглежда, че Ермак "надзирава Зеленски".

Според Дария Каленюк, изпълнителен директор на Центъра за борба с корупцията в Киев, Ермак е "опиянен от властта" и създава нова система на олигархия.

Абрамович обеща $3 млрд. за жертвите в Украйна. Парите все още са замразениСредствата от продажбата на ФК Челси се намират в банкова сметка в на фона на спор между олигарха и Великобритания за това как трябва да се изразходва огромната сума

По думите ѝ, чрез своите заместници в президентската канцелария и министрите от кабинета, които му се подчиняват, той маневрира, за да упражни контрол върху голяма част от икономиката на Украйна, както и върху правоприлагащия и охранителния ѝ апарат.

Според нея чрез тези машинации "добре свързани хора" в бизнеса получават държавни поръчки на завишени цени. "Той не изгражда силна Украйна", казва Каленюк. "Той вреди на военните усилия."

Това, което тя описва, на практика е формирането на случайна олигархия под прикритието на военното положение, на което се позовава правителството на Зеленски.

Подобни опасения за Ермак се споделят и в Киев.

"Ермак е татко, който учи тези деца как да управляват бизнеса", коментира пред Business Insider Юрий Алаторцев, главен изпълнителен директор на компания за производство на торове, обяснявайки, че "бизнесът" е политическата корупция.

Колко е богат Сивият кардинал на Кремъл? Руските медии го наричат Дарт Вейдър, а сред базираните в Москва американски дипломати той е известен като

Ермак и Зеленски контролират управляващата партия "Слуга на народа", която има мнозинство в еднокамарния парламент. "Може да бъдете сигурни, че с мнозинство в парламента сте способни да отворите собствена фабрика", допълва предприемачът.

Ермак категорично отрича да използва кабинета на Зеленски, за да ограбва Украйна.

Дария Заривна, негова съветничка, допълва, че подобни критики отразяват "информационната война срещу ръководството на Украйна", водена от Русия. Тя също така заявява, че "украинските олигарси", които са настроени срещу екипа на Зеленски, използват украинския "медиен пазар", за да се борят с антикорупционните реформи.

Подкупи и чиновници – един много стар украински проблем

По-рано тази година разследващи журналисти разкриха, че цените, на които доставчиците са обещавали да доставят осигуряват осовни продукти като картофи и зеле на украинските войски, са били завишени два до три пъти над покупната цена, отчетена пред държавните данъчни служители.

В анкети, проведени миналото лято от базираната в Киев фондация "Демократични инициативи", украинците посочват корупцията като пречка №1 за развитието на предприемачеството в страната - преди разрушенията, причинени от войната.

А мнозинството от анкетираните казват, че би било "уместно" чуждестранните партньори да предоставят военна помощ "само при условие, че се води ефективна борба с корупцията в Украйна".

Зеленски уволни военния министър, кримски татарин поема отбраната на КиевРешението създава предпоставки за най-голямото сътресение в отбранителната структура на Украйна от началото на войната

В последния индекс на възприятие на корупцията, изготвен от групата за наблюдение "Трансперънси интернешънъл", Украйна се класира на 116-то място от 180 държави - недалеч от Русия, която е на 137-мо място.

Въпреки това Белият дом разчита, че президентската канцелария на Украйна, която е властовата база на Ермак, ще изкорени системната корупция в страната.

Възможно е писмото на Съвета за национална сигурност да е имало за цел да покаже на скептиците по отношение на американската помощ за Украйна, че Байдън се отнася сериозно към проблема с корупцията.

Все пак, след като Ермак изпълнява функциите на най-важния съветник на Зеленски, няма как да избягаме от него: при дискусии, свързани с войната, той е основното лице за контакт в Киев за Джейк Съливан, съветника на Байдън по националната сигурност, когото Ермак наскоро нарече "мой добър приятел".

Залогът е голям.

Украинският войник на фронта не рискува живота си за каузата да върне контрола върху управлението и икономиката на страната си на най-хищните играчи.

Междувременно САЩ вече са предоставили около 67 млрд. долара за отбраната на Украйна, а според една от оценките разходите за следвоенното възстановяване могат да надхвърлят 1 трилион долара.

Войните не спират, а отбранителната индустрия в САЩ очаква още печалби Производството на прехващачи Patriot ще се увеличи от 550 на 650 ракети годишно, което значи, че всяка една система може да увеличи продажбите си с 400 млн. долара

„Бясно хранене на акули“

Какво може да попречи на тези трансформиращи се парични суми - повече от 5 пъти над предвоенния брутен вътрешен продукт на Украйна - да бъдат източени от мениджърите на зараждащата се олигархия?

"Това ще бъде бясно хранене на акули", казва Роланд Шпиц, бивш инвестиционен банкер в Киев и добавя, че най-големите акули ще бъдат "хората на власт".

"Новата тълпа", продължава той, "винаги е най-гладна."

Ермак е роден в Киев през 1971 г. Майка му, Марина, е от Ленинград, Съветска Русия, а баща му, Борис, е роден в Киев и е служил в съветското посолство в Афганистан по време на войната там.

Ермак мечтае да стане военен пилот, но в крайна сметка завършва международно право в Киевския институт по международни отношения.

През 1991 г., по време на втората година от следването му, СССР се разпада. Някои от колегите му отиват да работят в европейски адвокатски кантори, но той остава в новата независима Украйна и основава адвокатска кантора, която специализира в областта на интелектуалната собственост и корпоративните регистрации.

Кристалина Георгиева прие Зеленски в МВФ и обяви $900 млн. помощ за УкрайнаТя заяви, че икономиката на Украйна е доказала своята устойчивост въпреки руската инвазия през февруари 2022 г.

По думите му, от работата си като адвокат той научава от първа ръка колко корумпирани са съдилищата в постсъветска Украйна. Запознава се с бъдещия президент на страната около 2010 г., когато фирмата му представлява телевизионния канал "Интер", където Зеленски е главен продуцент.

"С Володимир Олександрович сме искрени приятели от много години", казва Ермак пред "Украинска правда" през 2020 г.

Една от съставките на успеха на Ермак е упоритата, денонощна работа. Той няма съпруга или деца и буквално е превърнал офисните си помещения на втория етаж в свой дом. Спи там, къпе се там, тренира там и държи гардероба си там.

По време на храненията с персонала, приготвени от военни готвачи, той никога не пие алкохол. Въпреки че е способен да крещи на подчинените си, дори тези, с които е влизал в конфликт, признават, че знае какво трябва да се свърши и как да действа.

"Той е много добър оперативен ръководител", казва Олексий Арестович, който две години е работил като съветник на Ермак, отговарящ за стратегическите комуникации в областта на националната отбрана.

Но той допълва, че Ермак е майстор в използването на "черна пропаганда", за да неутрализира предполагаеми съперници.

В патова ситуация ли е контраофанзивата? Разногласията в Киев се засилватВоенокомандващият Валерий Залужний смята, че

В първите дни на войната Арестович се превръща в неофициалния "главен терапевт" на страната, като ежедневно провежда брифинги в YouTube, уверявайки украинците, че страната му скоро ще победи.

По негови думи възходът му е бил разглеждан от Ермак като заплаха за всеобщото уважение към Зеленски. Скоро в украинските медии излизат съобщения, че Арестович е руски агент - най-лошият грях, който може да си представим, като се има предвид настроението в страната.

Няма значение, че Арестович се е сражавал на фронтовата линия срещу Русия през 2014 г. Щетите са нанесени - и Арестович държи Ермак отговорен за клеветите, обвинявайки го в двуличие.

Фигури на шахматната дъска

От гледна точка на Арестович, ключът към бившия му шеф е руската същност на Ермак.

Подобно на Зеленски, неговият първи език е руският. В условията на изострени националистически страсти в Украйна някои украинци отказват да говорят езика на своя нашественик.

И все пак, Ермак и Зеленски разговарят помежду си на руски; това и езикът, на който са говорили в канцеларията на президента, когато Арестович е работил там. Той твърди, че Ермак и ключовите му заместници демонстрират "стил на управление", който "е напълно руски – всички те мислят за хората като за шахматни фигури".

Как се разчистват врагове под сянката на КремълРуските служби за сигурност преминаха на по-високи нива в кампанията за унищожаване на врагове, шпиони и предатели

Друг бивш служител в администрацията на Зеленски също описва Ермак като "един вид руско-съветски тип" - тоест човек, който предпочита византийския, прикрит метод на работа, за разлика от по-модерния, открит стил.

През декември 2021 г. Роман Червински, бивш офицер от главното разузнавателно управление на Украйна, изказва твърдения, че Ермак може да е шпионирал в полза на Русия, като е предоставил на врага подробности за украински план за залавяне на руски наемници в Беларус.

През април Червински беше арестуван по обвинение в превишаване на правомощията си в операция, целяща да накара руски пилот да дезертира в Украйна. Ермак заяви, че твърденията, че е сътрудничил на руските служби за сигурност, са част от руска дезинформационна кампания и "ми е смешно да ги чувам".

Пред Business Insider генерал Кирил Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна заявява, че изчерпателното вътрешно разследване окончателно е доказало, че обвинението на Червински срещу Ермак, че е руски шпионин, е невярно.

Times: Зеленски оцелял при три опита за убийство в рамките на няколко дниТвърди се, че наемници от подкрепяната от Кремъл частна военна компания

Още преди войната, Ермак е подложен на критики заради корупция. През 2020 г. в. "Киев пост" го замесва в скандала "Ермакгейт" с видеозаписи, на които се вижда как по-малкият брат на Ермак, Денис, обсъжда подкупи в замяна на намиране на работа в правителството и контролираните от държавата компании.

"Андрий Ермак настоява, че не е замесен", съобщава вестникът, "че брат му е действал независимо". Но изданието също така упреква Ермак за това, което нарича "нетактична демонстрация на показност". Престъплението му? "Той се е сдобил с нов Мерцедес на стойност 100 000 долара."

На кого звънят от Белия дом

Ситуацията се променя с началото на войната.

"Когато Белият дом иска да разговаря с Украйна", започва статия в The Wall Street Journal през юни, "той се обажда на Андрий Ермак". В нея се отбелязва, че Ермак е "спечелил капитал на Запад" за това, че е помогнал за евакуацията на американците по време на трескавото изтегляне от Афганистан през 2021 г., и се цитира репутацията му на "киноман" с "особена любов към италианските филми - по-скоро към Фелини, отколкото към Висконти".

Човекът, когото критиците в Киев смятат за лице на политическата корупция, зад Океана е приеман като представител на доброто управление.

Борбата с корупцията в Украйна отчасти се дължи на дълбокото културно разделение в страната.

Съдбата на Украйна в клещите на американската вътрешна политикаРепубликанците обвързват новите траншове към Киев с абсурдни за демократите имиграционни промени

Несъмнено е, както казва Ермак, че пропагандистите на Кремъл в Москва се стремят да представят правителството на Зеленски като свърталище на крадци.

Въпреки това гледната точка, че Ермак изгражда олигархична мрежа с помощта на съмнителни депутати, обикновено идва от най-космополитната, западно ориентирана, добре образована и добре свързана част от украинското общество, от хората, които говорят свободно английски и се чувстват у дома си в Европа и Америка.

Като цяло те са твърде млади, за да са изпитали цялата сила на Съветския съюз, допълва Business Insider.

Юлия Клименко, опозиционен член на парламента, която е представлявала Европейската банка за възстановяване и развитие и е била член на украинския клон на борда на Transparency International, смята, че Зеленски е пропилял историческа възможност да отстрани "мошениците и идиотите", които контролират правителството на всички нива. Вместо това, е използвал военното положение, за да затвърди собственото си управление, допълва тя.

Официалните лица във Вашингтон със сигурност се притесняват, че американските данъци ще изчезнат в заешката дупка на украинската корупция. За президента Джо Байдън въпросът за политическата корупция в Украйна е както дълбоко познат, така и особено наболял. Като вицепрезидент той отговаряше за Украйна в администрацията на Обама от 2009 до 2017 г., припомня BusinessInsider.

Дипломатически супергерой? Лиз Тръс е тайното оръжие на Байдън за УкрайнаПълноценната дясна програма на Тръс може и да е завършила с катастрофа на Даунинг стрийт – но я поставя в добра позиция пред републиканската десница

Най-лошият сценарий за Украйна е олигархичните наклонности на Ермак да се засилят до такава степен, че Вашингтон и съюзниците му в Европа да се откажат както от по-нататъшната военна помощ, така и от плановете за огромни суми в страната за следвоенно възстановяване, а членството в Европейския съюз може да се превърне в невъзможна мечта.

Не е задължително да стане така.

В Украйна гражданското общество продължава да е жизнено. Новинарските агенции са насочили разследванията си към екипа на "Ермак". Групите за борба с корупцията са многобройни не само в Киев, но и в големи градове като Харков. Представителите на опозицията в парламента, както и критиците на Зеленски в по-голямата си част не се страхуват да изкажат мнението си.

Възможно е да се стигне до отстраняването на Ермак и неговите подчинени, и да ускори интеграцията на Украйна в Запада.

Украинците знаят от дълъг и горчив опит, че политическата независимост не означава много без икономическа демокрация. Съветският съюз завеща на страната наследство от държавна корупция.

Дали Украйна ще успее да победи Русия и ще опази ли бъдещето си от интересите на олигарсите – предстои да разберем.