Във вторник съдия от Делауеър отхвърли рекордния пакет от 56 млрд. долара на Илон Мъск в Tesla, като нарече компенсацията, предоставена от борда на производителя на електромобили, "необозрима сума", която е несправедлива спрямо акционерите.

Акциите на Tesla спаднаха с около 3% в продължителната търговия, а някои инвеститори се възползваха от решението с надеждата, че то може да накара компанията да преразгледа начина си на управление. Съветът на директорите на Tesla е критикуван, че не е успял да осигури надзор над своя главен изпълнителен директор, който се бори с регулаторните органи и ръководи няколко други компании едновременно.

Решението, което все пак може да бъде обжалвано, обезсилва най-големия пакет от заплати в корпоративна Америка. Съдията установява, че компенсацията, базирана на акции, е била договорена от директори, които са били зависими от Мъск - най-богатия човек на света според Forbes.

Амбицията на Мъск за повече контрол над Tesla повдига редица правни въпросиНа главните изпълнителни директори е забранено да използват бизнес възможности в ущърб на компанията си
"Погълнат от реториката на "всички предимства" или може би заслепен от привличането на суперзвездата Мъск, бордът така и не си зададе въпроса за 55,8 млрд. долара: Дали планът изобщо е бил необходим на Tesla, за да задържи Мъск и да постигне целите си?", пише Каталин Маккормик от съда в Делауеър, цитирана от Reuters.

Маккормик е наредила на акционера на Tesla, който оспори плана за заплащането на Мъск, да работи с неговия правен екип по заповедта за изпълнение на решението.

То идва в момент, в който Tesla предупреждава за забавяне на растежа, а индустрията за електрически превозни средства преоценява търсенето. Под ръководството на Мъск Tesla се превърна в най-ценната компания в автомобилния сектор, но голяма част от тази стойност се основава на очакванията за бъдещи пробиви, като например самоуправляващи се роботизирани автомобили.

"Никога не регистрирайте компанията си в щата Делауеър", съветва Мъск в публикация в X, платформата за социални медии, която той купи през 2022 г.

Невероятни възнаграждания

"Невероятният размер на най-големия план за компенсации в историята - неизмерима сума - изглежда е бил калибриран, за да помогне на Мъск да постигне това, което според него ще доведе до "добро бъдеще за човечеството", пише Маккормик в своето становище от 201 страници.

Песимизмът на Tesla за 2024 г. притисна акциите на китайските EV компанииРъководената от Илон Мъск компания обяви по време на презентация за инвеститори, че ръстът на обема през 2024 г. „може да е значително по-нисък“
По време на едноседмичния съдебен процес за компенсациите през ноември 2022 г. Мъск свидетелства, че парите ще бъдат използвани за финансиране на междупланетни пътувания.

"Това е начин човечеството да стигне до Марс", казва той. "Така че Tesla може да помогне за потенциалното постигане на тази цел".

Десетгодишното споразумение на Tesla с Мъск, постигнато през 2018 г., би възлязло на стойност около 51 млрд. долара при цената на затваряне на акциите на Tesla във вторник. Това би било около една четвърт от състоянието му, което е в размер на 210,6 млрд. долара според списание Forbes. То му дава преднина от 2 млрд. долара пред главния изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно и неговото семейство.

В момента Tesla подготвя поредния кръг от преговори за заплащането на главния изпълнителен директор. Преди седмица Мъск написа в публикация в X, че не се чувства комфортно да ръководи Tesla, ако не разполага с 25% от контрола върху гласовете. Към този момент милиардерът притежава около 13% от компанията.

"Като се има предвид начинът, по който съдията описва процеса на работа на борда - чрез показанията на директорите - няма начин последното му искане за 25% да бъде одобрено", смята Брайън Куин, професор в Boston College Law School.

Илон Мъск се самоопредели като „евреин по асоциация“„Имам два пъти повече приятели евреи, отколкото приятели не-евреи“, каза той пред Бен Шапиро.
Маккормик пише, че много от директорите в борда на Tesla, включително настоящите членове Кимбал Мъск, брат на Илон Мъск, и Джеймс Мърдок, син на медийния магнат Рупърт Мърдок, нямат независимост поради близките си лични връзки с главния изпълнителен директор. Двама от другите настоящи директори на Tesla - Робин Денхолм и Айра Еренпрейс, също не демонстрират независимост при вземането на решение за заплащането.

В момента бордът на директорите на Tesla се състои от осем членове, включително главния изпълнителен директор.

Рос Гербер, президент и главен изпълнителен директор на Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management и инвеститор в Tesla, посочва пред Reuters, че решението показва, че компанията трябва да замени поне трима директори с независими членове на борда, преди да пристъпи към договарянето на нов пакет за заплащане на Мъск.

"По същество, цялата корпоративна структура на Tesla беше счетена за неподходяща за публична компания", акцентира Гербер.

По време на процеса директорите на Tesla твърдяха, че компанията е плащала, за да гарантира, че един от най-динамичните предприемачи в света ще продължи да отдава вниманието си на производителя на електромобили. Антонио Грасиас, директор на Tesla от 2007 г. до 2021 г., дори нарича пакета "страхотна сделка за акционерите".

Tesla намали цените на електромобилите си на няколко европейски пазараПоследните намаленията идват, след като вече над една година компанията сваля агресивно цените на електоромобилите си в Китай
Стойността на Tesla се е увеличила от 50 млрд. долара през 2021 г., когато е бил договорен пакетът, до (на моменти) над 1 трилион.

Амит Батиш от Equilar, компания за проучване на заплащането на ръководни кадри, изчислява през 2022 г., че одобреният пакет на Мъск е бил около шест пъти по-голям от комбинираното заплащане на 200-те най-високоплатени ръководители през 2021 г.