Шест месеца след началото на войната на Израел с Хамас президентът Джо Байдън все повече се заплита в една външна криза, която не може да контролира, но която може да има дълбоки последици за вътрешната политика на САЩ и да натежи върху шансовете му за преизбиране.

През уикенда геополитическите рискове, свързани с войната, станаха още по-ярки - американски официални лица предупредиха за потенциална ответна атака от страна на Иран в региона след израелския удар по иранския дипломатически комплекс в Дамаск, а Израел се ангажира да засили действията си по северната граница с Ливан, въпреки че продължава операциите си в Газа. Разговорите за примирие се очаква да започнат отново в Кайро тази седмица в сянката на нарастващото международно недоволство от последиците от войната, в която са убити повече от 30 000 палестинци.

Силите на САЩ в региона и Израел бяха в повишена готовност за възможни атаки от страна на Иран като отмъщение за убийството на двама висши офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Дамаск при удара от миналата седмица. Всяко действие на Ислямската република срещу Израел или интересите на САЩ пък може да предизвика пълномащабна война в Близкия изток, от която Белият дом се страхува.

Но дори Иран да не отвърне на удара, в региона вече кипят сблъсъци от по-малък мащаб. САЩ нанесоха удари по подкрепяни от Техеран групи в Йемен, Червено море, Сирия и Ирак, а северната граница на Израел, където той редовно обменя ракетен огън със силите на "Хизбула" в Ливан, става все по-опасна. Израел е изправен пред това, което бившият му министър-председател Нафтали Бенет определя пред CNN като ирански "октопод на терора".

В друг пример за драма, която всеки президент би предпочел да избегне в годината на преизбиране, Байдън влезе в схватка с израелския министър-председател. Бенямин Нетаняху все пак се огъна под натиска му след телефонен разговор с висок залог миналата седмица, за да отвори нови пътища за хуманитарна помощ в Газа. В неделя Израел също така обяви, че се изтегля от района на Хан Юнис в Газа, оставяйки след себе си лунен пейзаж от разрушения.

Тези стъпки дойдоха на фона на буря от международен гняв след убийството миналата седмица на седем хуманитарни работници - един палестинец и шестима чужденци, включително един американец. Но предишната съпротива на Нетаняху да ограничи израелските операции въпреки многократните призиви на Байдън означава, че сега американската администрация го е уведомила, че може да промени собствената си политика в Газа в зависимост от това колко палестински цивилни ще бъдат убити през следващите седмици.

Междувременно ужасяващата хуманитарна криза, която подхранва критиките както към Израел, така и към Байдън, достига точка, от която няма връщане назад. Директорът на Световната програма по прехраната Синди Маккейн посочва пред CNN, че деца умират "докато говорим" и че дори ако в Газа бъде вкарана огромна помощ, много от тях ще страдат цял живот от здравни дефицити.

"Буквално сме на крачка да преминем през ръба и да не можем да се върнем обратно", посочва Маккейн, като добавя, че Световната програма за продоволствена помощ е събрала храна за 1,1 млн. души точно извън границите на Газа.

"Просто трябва да я доставим", акцентира още Маккейн. "Ето защо тези пропускателни пунктове са толкова важни и са необходими повече такива."

Политическият отпор срещу Байдън

У дома Байдън също се сблъсква със сериозен отпор от страна на прогресивните и младите американски гласоподаватели, както и от тези с арабски корени, а това може да застраши надеждите му за преизбиране в няколко ключови колебаещи се щата. Редовните прекъсвания на предизборните му събития от протести са пример за смущенията, които могат да предизвикат катастрофално разсейване на президента по време на Националния конгрес на Демократическата партия, ако конфликтът все още бушува през август. Опитите на Белия дом да смекчи проблемите миналата седмица само ги подчертават, а последният удар върху настоящия американски президент нанесе лекар от палестински произход, който напусна срещата с Байдън, посветена на отбелязването на Рамадана, свещения за мюсюлманите месец.

Сега Байдън, който е един от най-произраелските президенти в съвременната епоха, е изправен пред нарастващ политически натиск от страна на служители на Демократическата партия, включително някои от най-близките му съюзници, да направи повече, за да обуздае израелците, като повдигне темата за поставянето на условия за американските оръжейни доставки за милиарди долари.

Междувременно републиканците реагираха остро на това, че президентът е бил агресивен срещу Нетаняху в телефонния им разговор миналата седмица, обвинявайки го, че е изоставил един от най-близките приятели на Америка. А бившият президент Доналд Тръмп, който е почти сигурен кандидат на републиканците, със сигурност ще използва всяко разширяване на конфликта, за да изостри тезата си, че нещата излизат извън контрол под ръководството на неговия наследник и че само той може да спре Третата световна война.

Разговорът на Байдън с Нетаняху в четвъртък беше най-значимият момент в променящата се позиция на президента по отношение на войната. Преди това той многократно критикуваше тактиката на Израел в Газа и призоваваше страната да защити цивилното население, но без да конкретизира какви биха били последиците от нежеланието на Нетаняху да се вслуша в неговите призиви. Но Байдън има належаща политическа нужда от скорошно прекратяване на сблъсъците, отразена в призива му за "незабавно" прекратяване на огъня. Решимостта на Нетаняху да прогони всички бойци на Хамас, дори с офанзива в района на Рафа в Газа, която САЩ се опасяват, че ще доведе до кръвопролитие сред цивилното население, означава, че напрежението и недоверието между Белия дом и Йерусалим остават високи.

Джон Кърби, съветник по комуникациите в областта на националната сигурност на Белия дом, е категоричен пред CBS, че съюзниците продължават да са на различно мнение относно планираното нахлуване. "Ние бяхме много ясни с министър-председателя и неговия екип, че не подкрепяме сухопътна операция в Рафа, че има други начини, други възможности, които те трябва да разгледат за това как ще се справят с Хамас", разкрива той.

Заплахата от нов сблъсък с Иран

Седмиците, в които нямаше никакъв пробив в мъчителните преговори за прекратяване на огъня, в които участваха Израел, Хамас, ключови държави от Персийския залив и САЩ, затвърдиха впечатлението, че войната е далеч от своя край. А вероятността тя да се проточи допълнително ще разочарова демократите, които се притесняват от въздействието ѝ върху вече раздробената електорална коалиция на Байдън.

Нападението на Израел срещу конвоя на Световната централна кухня (WCK) миналата седмица сякаш активизира действията във Вашингтон по начин, който не беше постигнат в продължение на месеци на кръвопролития сред цивилното население в Газа. Възможно е това да се дължи отчасти на влиянието на основателя на WCK, готвача и ресторантьор Хосе Андрес, който има дълбоки контакти в столицата на САЩ и значително присъствие в международните медии.

"Можете да бъдете приятел на Израел и в същото време да кажете на партньора си в Близкия изток, че не може да води война по такъв начин. Не можете да разрушава всяка сграда, всяка болница, всяко училище, всеки университет", обърна се към Байдън той през ефира на ABC News.

Байдън се опитва да разреши тази дилема, формулирана от прочутия готвач, от началото на конфликта и въпреки все по-честите му опити да повлияе на поведението на Нетаняху, не изглежда по-близо до разрешаването ѝ.

След нападението срещу конвоя на WCK все повече демократи дават сигнали на Байдън, че нежеланието му да наложи по-голям контрол върху Нетаняху е неприемливо. Много от публичните изявления изглежда са замислени и като кодирани предупреждения към Белия дом за политическите рискове, които президентът поема.

"Радвам се да видя, че президентът, поне както беше съобщено, най-накрая каза на Нетаняху, че ако не следва неговите искания, ще има последствия", коментира сенаторът демократ Крис Ван Холън пред CBS. "Не бива да изпращате повече оръжия на правителството на Нетаняху, когато то не изпълнява ангажиментите си, включително доставката на хуманитарна помощ, или ако не спазва международното право."

Коментарите на Ван Холън следват тези на друг ключов демократ, сенатора от Делауеър Крис Кунс. Кунс, който е много близък с Байдън, сигнализира за готовност да се наложат условия за това как Израел използва американското оръжие.

Но Байдън не е единственият, който е изправен пред нарастващо политическо напрежение. Нетаняху преживя втори пореден уикенд на масови политически протести заради начина, по който се справя с войната, и неуспеха си да върне у дома повече от 100 заложници, които все още се намират в плен.

Крехката коалиция, която го държи на власт, е подложена на напрежение отляво и отдясно на фона на нарастващите призиви от страна на критиците му в Израел и Съединените щати за предсрочни избори.

Това напрежение около Нетаняху се разиграва по същото време, в което и израелското, и американското правителство предупреждават, че Иран може да отмъсти за атаката в Дамаск миналата седмица.

„Иран е октопод на терора. Главата му е в Техеран и изпраща пипалата си из целия Израел и Близкия изток. В Ливан имат Хизбула. В Газа имат Ислямски джихад и Хамас. Хутите са навсякъде. И те удряха Израел, използвайки оръжията си, докато главата им беше някак имунизирана“, обяснява бившият министър-председател на Израел Нафтали Бенет. „Но епохата на имунитет приключи.“

Как обаче ще реагира „главата на октопода“ все още не е ясно, а от въпросната реакция може да зависи в немалка степен и преизбирането на Байдън.