Толкова сте заети. Имате среща в Zoom, докато трябва да отговорите на пет важни имейла и да добавите още един слайд към презентацията си.

Вършите ли обаче истински ценна работа? Кал Нюпорт, автор на книгата „Бавна производителност“, не мисли така. Можем да постигнем много повече, като се отървем от претоварването, казва той.

„Бавна производителност“ според него е хората с високи постижения да казват „да“ на по-малко неща, да ги правят по-добре и дори да се отпускат в стратегически премерени дози.

Първокласното качество е целта, а неистовата активност е врагът, отбелязва 41-годишният автор пред The Wall Street Journal. Това може да спаси работните ни места от AI и съкращения и дори да направи работодателите щастливи.

Можем ли наистина да даваме по-малко, постигайки повече в работата си, след като сме се пристрастили към постоянното отмятане на задачи от безкрайните ни списъци с ангажименти? Какво ще си помислят шефовете ни?

Нюпорт казва, че да кажем „не“, за да запазим производителността си, е деликатен акт. Ако го направим по-правилния начин, може дори да открием, че имаме повече власт и стойност за нашите работодатели.

Начинът, по който работим сега, е „сериозно икономическо препятствие“, добавя Нюпорт. Служителите боравещи със знания, се превърнаха във форма на производителност, водеща по-скоро до стрес, отколкото до реално правене на пари за компанията, смята той.

Тихо отказване

Една от грешките, които правим, е че поемаме твърде много проекти, след което затъваме в административна каша и чакане някой от друг отдел да ни даде зелена светлина, отбелязва Нюпорт.

Той препоръчва да дадете приоритет на няколко проекта, а останалите да подредите в списък с чакащи по важност. Направете този списък публичен, да речем, в документ на Google, и го споделете с шефове и колеги.

Ако някой поиска от вас да поемете още работа, помислете къде трябва да отиде този пореден проект в списъка ви, продължава Нюпорт.

Когато кажете „да“, удвоете прогнозните срокове, които задавате за завършване, изтъквайки, че това е времето, което ви е необходимо, за да го направите добре.

Философията на Нюпорт изисква да бъдете уверени в себе си и прозрачни. Вместо за пореден път да казвате „Ще се опитам да свърша това възможно най-бързо, пробвайте с „Ще ми отнеме шест часа; ще имам това време след три тни.“

Да, горното звучи като ерес за много компании и мениджъри. Тенденциозното тихо отказване да свършите нещо веднага може да звучи като лоша идея, но номерът е целта, с която го правите, казва Нюпорт.

Никога не показвайте, че работните задачи са бреме, с което не ви се сблъсква. Вместо това подчертайте, че се опитвате да бъдете възможно най-ефективни за екипа и компанията. Бъдете позитивни и изпълнете сроковете, които сте обещали. Ще бъдете възприемани като човек, който е организиран и е на върха на играта, смята авторът на „Бавна производителност “.

Управлявайте времето си

Изберете време - да речем месец юли - за да забавите темпото. Не ставайте доброволци, когато изскочи допълнителна работа.

Нюпорт също така препоръчва да отидете на кино през работния ден, за да се насладите на усещането за креативност, което подобно бягство носи.

Смятаме, че шефовете искат някой, който винаги е на разположение, реагира бързо, влиза в действие моментално. Това, което шефовете наистина искат, е да знаят, че проектът, който ви дадат, ще бъде завършен качествено, казва Нюпорт.

Уловката: Трябва да сте наистина добри в онази частта от работата си, която има значение за компанията. Не забравяйте, че когато сами контролирате времето си, целта са по-добрите резултати, а не тоталното отпускане.

Овладейте ценни умения

Данни от Microsoft установяват, че много от нас прекарват еквивалента на два работни дни седмично само в срещи и имейл комуникация.

Докато AI идва за част от нашите работни места, лидерите са все по-наясно, че не им трябват екипи от хора, които са майстори в отговарянето на имейли.

Овладяването на ценно умение ви дава контрол в тази ситуация, но това изисква време. Затова колкото повече отхвърляте работата, която няма значение, толкова повече време ще имате, за да станете по-добри в нещата, които имат стойност.

„Пазарът не се интересува от вашия личен интерес от забавянето на производителността“, пише Нюпорт. „Ако искате повече контрол върху времето си, а оттам и повече свобода на действие, трябва да предложите висока стойност в замяна.“