Осем вестникарски издателства в САЩ подадоха иск срещу Microsoft и OpenAI.

Те твърдят, че технологичните компании използват повторно техни статии без разрешение в продукти за генериране на изкуствен интелект и неправилно им приписват неточна информация.

Групата оспорва ChatGPT и асистента Copilot на Microsoft – налични в Windows, търсачката Bing и други продукти. Според жалбата, подадена в Окръжния съд на Ню Йорк, ChatGPT и Copilot "извличат милиони статии, защитени с авторски права, без разрешение и без заплащане".

Издателите управляват New York Daily News, Chicago Tribune, Orlando Sentinel, Sun Sentinel във Флорида, The Mercury News в Калифорния, The Denver Post, The Orange County Register в Калифорния и Pioneer Press в Минесота. Всички са собственост на хедж фонда Alden Global Capital, подчертава CNBC.

"В нашите продукти и в процеса на проектиране полагаме големи усилия да подкрепяме новинарските организации", заяви говорител на OpenAI.

"Въпреки че не бяхме предварително запознати с опасенията на Alden Global Capital, активно участваме в конструктивни партньорства и разговори с много новинарски организаци, за да проучим възможностите, да обсъдим всички опасения и да предоставим решения. Заедно с нашите новинарски партньори виждаме огромен потенциал на инструментите с изкуствен интелект като ChatGPT да задълбочат връзките на издателите с читателите и да подобрят преживяването при четене на новини.", допълни той.

От Microsoft отказаха коментар.

Издателите заявиха в съдебния иск, че OpenAI е използвала набори от данни, съдържащи текстове от техните вестници, за да обучи големите езикови модели GPT-2 и GPT-3. "Настоящият GPT-4 LLM извежда почти дословни копия на значителни части от произведенията на издателите, когато бъде подканен да го направи", се казва в жалбата, като се посочват няколко примера за ChatGPT и Copilot.

Издателите твърдят, че Microsoft копира информация от техните вестници за индекса на търсене в Bing, което помага за получаване на отговори в Copilot. Но тази информация не винаги предоставя връзки към уебсайтовете на вестниците, където потребителите могат да разглеждат реклами или да плащат за абонамент.

Правното оспорване идва четири месеца след като The New York Times съди OpenAI за нарушаване на авторските права в чатбота ChatGPT. В публикация от януари OpenAI заяви, че делото е неоснователно, като добави, че иска да подкрепи "здрава новинарска екосистема". През същия месец Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, заяви, че стартъпът е искал да плати на The New York Times и е бил изненадан да научи за съдебния иск.

През последните месеци OpenAI подписа споразумения с няколко медийни компании, включително Axel Springer и Financial Times, което позволява на подкрепения от Microsoft стартъп да използва съдържанието на издателите за подобряване на моделите на изкуствен интелект.

Google, която разполага със собствен чатбот с общо предназначение за отговаряне на потребителски запитвания, заяви през февруари, че е постигнала споразумение с Reddit, което включва правото да обучава модели с изкуствен интелект върху съдържанието на платформата.

Случаят с The New York Times също засегна въпроса за моделите на OpenAI, които регенерират информация от неговите статии. В публикацията OpenAI характеризира подобно поведение като "рядък провал на процеса на обучение, по който непрекъснато постигаме напредък".