Пазарът на акции в САЩ завърши най-лошия си месец от началото на 2024 г.

S&P 500 падна с 1,6% във вторник. Nasdaq Composite загуби 2%, а Dow Jones Industrial Average изтри 570 пункта, или 1,5%.

Всичките 11 сектора на S&P 500 закриха деня на червено. Широкият индекс пада с 4,2% през април, най-лошото му представяне от септември 2023 г., след като отчете най-доброто си представяне за първото тримесечие от 2019 г. Nasdaq и Dow се понижават съответно с 4,4% и 5% за месеца.

Водещите европейски борси също затвориха с понижение търговската сесия в последния ден на април. Това е първият месец, който основните фондови пазари в Европа приключват на червено от октомври 2023 г. насам.

Кампанията на Федералния резерв за понижаване на инфлацията в САЩ все още има какво да постигне, сочат нови данни. Индексът на разходите за заетост на Министерството на труда се е повишил със сезонно коригираните 1,2% през първото тримесечие спрямо предходните три месеца и 4,2% спрямо година по-рано.

Това са поредните данни, които предполагат, че инфлацията все още е по-гореща, отколкото предпочита централната банка на САЩ. В три поредни месеца потребителските цени се повишиват повече, отколкото Уолстрийт очакваше.

Тази тенденция помрачи надеждите на Уолстрийт за намаляване на лихвените проценти в близко бъдеще. Инвеститорите влязоха в годината, очаквайки до шест съкращения през 2024 г., а сега мнозина се съмняват, че изобщо ще има такива.

Очаква се днес Фед да задържи референтната си лихва по федералните фондове стабилна - на най-високото ѝ ниво от над две десетилетия.

Референтната доходност на 10-годишните държавни облигации на САЩ се установи на 4,683% във вторник спрямо 4,612% в понеделник и 4,192% на 28 март. Това е най-голямото месечно увеличение на доходността от септември 2022 г. Цените на облигациите падат, когато доходността се повишава.

На фона на тази мрачна динамика сезонът на печалбите предлага леко успокоение. Компаниите от S&P 500 отчитат нарастване на печалбите за първото тримесечие с 3,9%, според FactSet, когато се смесят действителните резултати с прогнозите на анализаторите. Около 53% от компаниите в индекса са съобщили резултати към вторник сутринта.

Amazon.com обяви печалби, които надминаха очакванията след затварянето на пазарите във вторник. Резултатите на Apple се очакват в четвъртък следобед.

Акциите на Eli Lilly се покачиха с 6%, след като производителят на терапии за отслабване увеличи прогнозата си за печалба за цялата година.

3M нарасна с 4,7%, след като обяви, че ще отмени своя тримесечен дивидент.

GE HealthCare Technologies падна с 14% след като обаяви печалбите си, което е най-лошото му представяне за един ден от дебюта му на фондовия пазар през 2022 г.

Фючърсите върху златото се повишиха с 3,3% през април до 2291,40 долара за тройунция. Фючърсите на суровия петрол паднаха с 1,5% през месеца до 81,93 долара за барел.