Bitcoin поевтиня за трети поредне ден в сряда, след като през април отбеляза най-лошото си месечно представяне от края на 2022 г. насам, тъй като инвеститорите изтеглиха пари от криптовалутите преди решението на Федералния резерв за лихвените проценти, което ще бъде взето по-късно днес.

Стойността на най-търгуваната криптовалута в света спадна с близо 16% през миналия месец, тъй като инвеститорите осребриха печалбите си от изпепеляващото рали, което изведе цената ѝ до рекордни стойности над 70 000 долара.

Последно Bitcoin се понижи с 4,7% до 57 055 долара, което е най-ниското му ниво от края на февруари, докато загубите при Ethereum бяха по-скромни - с 3,6% до 2 857 долара. Това също е най-ниско ниво от февруари.

Цената на Bitcoin вече е с цели 22% под рекордната стойност от 73 803 долара, достигната през март, което технически я поставя в режим на мечи пазар. Но все пак тя е нараснала с 35% досега през тази година и е на два пъти по-висока от стойността от същото време на миналата година, до голяма степен благодарение на милиардите долари, които се вляха в новосъздадените борсово търгувани фондове от януари насам.

"Скорошният низходящ тренд може да се отдаде на засиленото прибиране на печалби от страна на инвеститорите, които влязоха на пазара по време на спадовете през 2022 г. и 2023 г., както и на инвеститорите в ETF-и, които станаха свидетели на значително поскъпване на акциите си след влизането им на пазара в първите седмици на 2024 г.", коментира анализаторът на Fineqia Матео Греко пред Reuters.

На макроравнище не се очаква Фед да направи промени в лихвените проценти, но освен това сред инвеститорите се утвърждава мнението, че централната банка може изобщо да не намали лихвите през тази година, нанасяйки удар на чувствителни към лихвите активи като криптовалути, акции и облигации на развиващите се пазари и дори на суровините.

Бившият главен изпълнителен директор на най-голямата борса за криптовалути в света Binance беше осъден във вторник на четири месеца затвор, след като се призна за виновен в нарушаване на американските закони за борба с изпирането на пари и инвеститорите реагираха по съответния начин. Десетте най-големи американски спот фонда за Bitcoin ETF са изправени пред най-големия си седмичен отлив от създаването им през януари.

Изходящите потоци достигат 496 млн. долара тази седмица, най-вече поради забавянето на потоците в iShares Bitcoin Trust на BlackRock, най-големият по отношение на притежаваните активи, според данни на LSEG.

Така нареченото "събитие за намаляване на цената наполовина" на Bitcoin – известно като халвинг - през миналия месец не допринесе съществено за повишаване на цената. От 20 април насам, когато бе извършено то, криптовалута №1 е поевтиняла с около 15%. Много инвеститори купиха Bitcoin в навечерието на събитието, което включва промяна в основната технология на криптовалутата, имаща за цел да намали скоростта, с която се създават нови токени.