Райън Рейнолдс и Роб Макълхени поеха контрола като собственици на уелския футболен клуб "Рексъм" през 2021 г.

Освен, че менажират успешно някога затъващия отбор, холивудските звезди дори спечелиха "Еми" за документалната поредица "Добре дошли в Рексъм".

Но има едно препятствие, което актьорите не могат да преодолеят: досадните бюрократични разпоредби в Обединеното кралство, пише Fortune.

Двамата желаят да разширят стадиона Racecourse, който има капацитет от 12 600 души. Макълхени сподели, че се надява един ден съоръжението да събира между 45 000 и 55 000 души чрез постепенно преустройство. На пътя им обаче е препятствие, което свободолюбивите американци не познават.

В първия сезон на "Добре дошли в Рексъм" дълъг сюжет включва опитите на Макълхенни и Рейнолдс да получат разрешение да възстановят трибуната на отбора, като се сблъскват с големи проблеми.

"И разбира се, съображенията за безопасност и други подобни неща, както и всички тези разпоредби, са създадени по някаква причина, но има неща, които просто изглеждат като пречки", отбелязва Макълхени и допълва:

"В Обединеното кралство е много по-трудно да се строи, отколкото почти навсякъде другаде по света."

Райън Рейнолдс е съгласен, но не е толкова дипломатичен.

"Смятам, че дебелата стена на бюрокрацията е най-големият проблем. Аз живея в Ню Йорк, Роб в Лос Анджелис, където строителството е много различно. Но в Уелс наистина има много бюрокрация и трябва да се гарантира, че всеки един бюрократ ще остане доволен", допълва той.

Рейнолдс е прав – наистина има голяма разлика между законите за планиране в доста либертарианските САЩ и по-рестриктивните практики във Великобритания.

В Обединеното кралство има много повече защитени площи, което може да свие строителството на по-малка територия. Междувременномжителите блокират проекти, които биха могли да окажат въздействие върху стойността на тяхната собственост или начина им на живот.

В съответствие с това планирането във Великобритания трябва да премине през консултации с редица национални и местни заинтересовани страни. Но дори и след като този дълъг процес е изпълнен, успехът не е гарантиран, както научават Рейнолдс и Макълхени.

Когато се опитват да разширят трибуната в Рексъм, през ноември миналата година, двамата се сблъскват с противопоставянето на местни съветници, които възразяват по екологични съображения.

Въпреки ограниченията на местното планиране, актьорите се надяват, че ще успее да ги заобиколят, за да могат да приемат нарастващата фенска маса, особено ако успеят да постигне крайната си цел – влизане във Висшата лига.