Изабел Шнабел от Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди да не се предприемат последователни намаления на лихвените проценти на фона на продължаващите инфлационни рискове.

Коментарът идва в момент, когато Централната банка се подготвя за срещата си през юни на фона на очакванията за намаляване на лихвите, съобщи Nikkei, цитирана от CNBC.

Въпреки че намаляването на лихвените проценти през юни може да бъде оправдано в зависимост от постъпващите данни и прогнози, след това нещата не са толкова сигурни, допълни Шнабел.

Миналия месец ЕЦБ задържа лихвените проценти на рекордно високо равнище за пето поредно заседание, но се очаква на следващата среща да ги намали до 3,75% от сегашните 4%.

"Пътят след юни е много по-несигурен. Последните данни потвърдиха, че последният километър на дезинфлацията е най-труден", заяви от своя страна Шнабел, като добави, че намаляването на лихвите през юли засега не изглежда оправдано.

"След толковагодини на много висока инфлация и при все още възходящо наклонени инфлационни рискове едно изпреварващо намаляване на лихвите би било свързано с риск от преждевременно облекчаване", добави членът на Управителния съвет на ЕЦБ.

През април базисната инфлация в еврозоната се понижи от 2,9% до 2,7%. ЕЦБ си е поставила за цел инфлацията да достигне 2%, отбелязва CNBC.

Шнабел допълни, че понастоящем пазарите са изправени пред "много голяма несигурност", като подчерта, че пазарните участници са се преориентирали към около три намаления на лихвените проценти в сравнение с шест в началото на годината.

Геополитическото напрежение и политическата несигурност на фона на множеството избори тази година също създават рискове за финансовата стабилност в еврозоната, предупреди ЕЦБ в неотдавнашния си преглед на финансовата стабилност. В него обаче се подчертава, че условията за финансова стабилност са се подобрили.

"Близкосрочният риск от дълбока рецесия, съпроводена с нарастваща безработица – основен източник на безпокойство преди шест месеца, е много по-малък от днешна гледна точка", заяви в прегледа вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос.