На пръв поглед англо-нидерландската Unilever и френската LVMH нямат много общо помежду си.

Unilever произвежда сапуни Dove и дезодоранти Axe, докато LVMH притежава луксозни марки от висок клас като Louis Vuitton и Christian Dior.

Но бърз анализ на приходите им показва, че компаниите имат обща нишка – продуктите за красота са тайната на техния успех въпреки икономическите предизвикателства, довели до спад в други части на бизнеса им, пише Fortune.

Листнатата в Лондон Unilever публикува резултатите си за първото тримесечие, като отбеляза по-висок от очаквания ръст на продажбите от 4,4 % в сравнение с миналата година.

Най-бързо развиващият се сегмент? Козметика и уелнес продукти. Той допринася за една пета от оборота и включва марки като Tatcha, Dove, Hourglass и др. Ръстът на продажбите за тримесечието е 7,4% - доста над всички останали сегменти, включително хранене и грижа за дома.

Увеличението на цените е допринесло за този ръст, но в по-малка степен в сравнение с продуктите за лична хигиена, отбелязват от Unilever.

От друга страна, LVMH е много по-голяма компания по отношение на размера, обхвата и разнообразието. Ръководеният от Арно конгломерат произвежда парфюми, кожени чанти и шампанско за най-богатите в света, но притежава и добре позната верига, която се харесва на обикновения купувач – Sephora.

Търговецът на дребно на козметика, който LVMH купува през 1997 г., е силен светъл лъч за френската група на фона на иначе обречения период за луксозната индустрия. През 2023 г. Sephora отбеляза най-добрите си резултати в историята, тъй като разшири дейността си в световен мащаб и възобнови дейността си във Великобритания.

В годишния доклад на LVMH, публикуван през март, луксозният гигант отбеляза, че ръстът е дошъл от грима, грижата за косата и кожата. Sephora спомага за 76% ръст на печалбата в сегмента за селективна търговия на дребно, който включва безмитни магазини и реализира продажби за 17,9 млрд. евро (19,4 млрд. долара) миналата година.

Тази тенденция се запази и през първото тримесечие на 2024 г., тъй като сегментът за селективна търговия на дребно на LVMH нарасна най-много – с 11% в сравнение с другите премиум групи.

"Sephora отново постигна забележителен ръст, продължавайки да печели пазарен дял", заяви LVMH в съобщението си за приходите миналата седмица.

Козметичните продукти са устойчиви на изпитания. Експертите са забелязали този феномен, наречен "ефект на червилото", по време на предишни икономически спадове, тъй като хората се стремят да намалят разходите си за големи неща, но си позволяват малки разточителства.

Това обяснява защо продуктите за красота са популярни сред потребителите, когато разходите за живот и инфлацията остават високи.

Главният изпълнителен директор на Sephora призна, че ефектът на червилото е допринесъл за увеличаване на продажбите, както и иновациите на компанията в магазините.

"Ние имаме продукт, който прави хората щастливи, той е достъпен. Дали ще имаме експлозивен растеж? Отговорът е не. Загрижен ли съм? Отговорът също е не", заяви главният изпълнителен директор Гийом Мот пред Financial Times миналия месец.

Но историята не е само за козметичните продукти, а и за удоволствието от покупката им.

Други козметични компании също отбелязват силен подем през последните месеци - независимо дали става въпрос за испанската Puig, която притежава Charlotte Tilbury и иска да излезе на борсата с пазарна стойност до 13,9 млрд. евро или за увеличаването на продажбите на L'Oreal в Европа и Северна Америка.

До 2027 г. общата стойност на индустрията за красота се очаква да достигне 580 млрд. долара и то с по-бърз темп от този на облеклото или обувките, според McKinsey.

Освен това, сред купувачите нараства разбирането, че достъпните и премиум марките са сравними по отношение на цялостния си вид, което означава по-малък разход на портфейла за купувача, който се съобразява с бюджета.

Означава ли това, че тези компании са излезли от кризата? Вероятно не.

За Unilever все още има части от бизнеса , като например сегмента на сладоледа, с несигурно бъдеще. Продажбите на LVMH все още зависят в голяма степен от модата и кожените изделия.

Но междувременно, защо да не се възползвате от предимствата на индустрията за красота, които засенчват останалите, завършва анализът на Fortune.