Ден след като британски учени обявиха скуката за нов вид стрес на работното място, френските им колеги отговарят: „Да живее скуката“. Според британското изследване скуката е станалата по-голям проблем на работното място дори от стреса. А според американски психолози хората, които често скучаят, е по-вероятно да изпитат гняв, да шофират рисковано, да проявят агресия или враждебност, да са нечестни.

Спокойните французи обаче не са убедени в това. „Нашето френетично общество изглежда не иска да отстъпва на скуката, и няма време да се отегчава“, шише Катрин Маяр. Да изпитаме скука е е станало табу в претовареното ни ежедневие и нещо повече- чувстваме се виновни, ако нещо ни отегчава.

А скуката като всяка емоция ни застига, за да ни покаже нещо!

„Предписанията за контрол и за управление на времето са придобили такива мащаби в наши дни, че нямаме време да се запитаме наистина ли трябва да правим толкова много неща, за да се убедим, че съществуваме“, пише авторът. И намира отговор в скуката.

Скуката има много добродетели. На първо място това е механизъм, който съзнанието ни използва, за да ни предпази от монотонността.

Скуката показва, че нашето желание за нещо изчезва и е време да се насочим в ново течение. Или че сме достигнали едно ниво и трябва да се изкачим на по-високо.

Под привидно горчивия й вкус, скуката ни отваря пътя обратно към себе си и истинските ни желания. Тя е спусък, който превключва, за да ни покаже, че е време да променим ситуацията.

Много се говори в наши дни за креативността и за ползите от творческия подход към работата, а се забравя, че те често са предшествани от опит да се преодолеят или разнообразятскучни или леко скучни ситуации. Не едно откритие в химията, физиката и т. н. се дължи именно на това. Когато липсва скука, липсва и стимул за творческо мислене.

Непосредствената полза от признанието, че ни е скучно, е да осъзнаем, че изчерпваме енергията си в автоматизирани, повтарящи се действия. В този случай психолозите съветват внимателно да наблюдаваме действията си- сред тях може да се окаже, че има много, които правим просто за запълване на времето.

Друго, макар и странно лекарства е, че да удвоим усилията в това, което правим: скуката показва понякога, че сме достигнали определено ниво и трябва да се качим на по-високо, или обратно- че не познаваме това, с което сме се заели, не се чувстваме уверени и не знаем как да променим ситуацията.

А ако не ви се занимава с анализ защо ви е скучно- прото спрете за няколко минути и просто дишайте! Аеробната дейност и упражнения повишават нивата на допамин, а той прогонва скуката.