Поскъпване на основните храни няма да има – поне за следващите три месеца и поне в две от най-големите търговски вериги в страната. Това обяви пред журналисти в Министерски съвет земеделският министър Мирослав Найденов.

По думите му замразяването на цените от страна на хипермаркетите обхваща 10-те основни продукти, които масово присъстват на масата на българина.

В така наречената „социална кошница” влизат: хляб, кисело мляко, прясно мляко, сирене, масло, кашкавал, пилешко месо, свинско месо, яйца и кренвирши. Става въпрос обаче само за продукти на български производители.

Министърът допълни, че очаква в най-скоро време към споразумението между държавата и бизнеса да се присъединят още няколко големи хранителни вериги.

Мярката влиза в сила от утре за срок от точно три месеца. „Тази социална кошница се слага ежедневно на трапезата и хората не могат да минат без тях”, коментира Найденов, цитиран от bTV.

Земеделското ведомство се активизира по отношение на цените на храните в традиционно „мъртвия” летен сезон предимно заради рекордното поскъпване на пшеницата, а оттам и очаквания скок на хляба.

Преди дни Мирослав Найденов увери, че основният за българската трапеза тестен продукт ще поскъпне със стотинки, а не както се спекулира - с около лев. Изявлението на министъра бе направено след поръчан от премиера Борисов анализ за това дали действително има обективни причини за по-висока цена на хляба.

Заради рекордните стойности на пшеницата по световните пазари се стигна и до опасенията, че ще се увеличи и цената на фуража, което пък на свой ред ще оскъпи месото и млечните продукти.

На специална среща с бранша Найденов и Борисов обсъдиха проблемите по веригата за производство и продажба на млечни и месни продукти и разпоредиха спешни проверки на НАП и ДАНС.