Във време на криза висим много повече по опашки. Средно у нас губим почти по пет минути, за да стигнем началото на опашката в магазина, заведението за бързо хранене, аптеката или банката.

Това показват данните от мащабно проучване в 24 държави на водеща международна компания, която предлага услугата „таен клиент”, съобщи bTV.

Къде сме ние в международната ранглиста по висене на опашки и какво е общото с кризата?

Заради нея някои частни сектори ни обслужват много по-бавно. Изключение правят банковите клонове.

Според изследването, което обхваща не само Европа, но и страни като Русия и Мароко, българите като цяло можем да се похвалим, че чакаме по опашки много по-малко, отколкото много други европейци.

Рекордьор по висене на опашките е Русия. Средно руснаците чакат ред цели 20 минути. В Италия – 11, а у нас само пет. Най-малко чакат обаче във Франция – минута и във Великобритания - малко над две минути.

Докато в 24 държави средно чакат на опашка 9 минути, българинът губи почти два пъти по-малко. Преди четири години, т.е. преди началото на кризата, на много места сме чакали много по-малко време.

През 2008 г., например, в супермаркета сме чакали ред за касата около четири минути, сега чакаме шест.

Големият брой фалирали еднолични търговци означава повече затворени квартални магазини. Но клиентопотокът остава същият и съответно се налага хората да се насочат към по-малък брой квартални магазини. Съответно времето за обслужване нараства.

Кои сектори ни обслужват по-бавно или по-бързо заради кризата?

Изненадващо, от частния сектор само банките могат да се похвалят, че обслужват по-бързо. Преди две години, за да внесем или изтеглим пари, сме чакали почти 10 минути. Сега чакаме средно 7.

Банките се борят за всеки клиент. Не само да ги спечелят, но и да ги задържат и затова влагат много усилия в обучения на персонала как да обслужва по-бързо и качествено клиентите си.

По-бавно минаваме опашките в аптеката и в заведението за бързо хранене. И много по-бързо в магазините за дрехи - поредно косвено потвърждение, че българите сме свили потреблението на неща, от които можем да се лишим.

У нас данъкоплатецът масово недоволства, че в администрацията опашките стават все по-дълги и отнемат много повече от 5 минути, колкото чакаме средно в частния сектор.

Според проучването най-малко чакаме в пощата и на касите за влак и автобус. Само около три минути.

И все пак, според класацията, българите трябва да останем приятно изненадани и да гледаме малко по-оптимистично и позитивно на нещата, поне когато чакаме на опашка и когато се сравняваме с другите европейци.