Над 6500 шофьори в столицата ще получат отрезвяващи честитки след празниците от пътната полиция. Толкова са глобените само за два месеца за преминаване на пешеходна пътека с висока скорост.

Всички нарушения са заснети с мобилните камери на КАТ, а данните вече са обработени и пратени на водачите. Надеждата на катаджиите е, че след като хората бъдат глобени веднъж, високите скорости в районите на пешеходни пътеки ще спаднат рязко.

В някои от случаите за отнемане на предимство на пешеходец или минаване на червен светофар има и повторност на същото нарушение. Общо 36 души са наказани с отнемане на книжката.

Седем мобилни камери в седем автомобила за два месеца заснемат нарушенията на 6500 души. Най-смелите са минали покрай зебрата с над 120 км в час. Не са много хората, които след като веднъж са получили честитка, си позволяват отново да бързат на неподходящо място.

„Общо 36 души са наказани към момента за повторност, 27 от които са за преминаване на червен сигнал и 9 за недаване предимство на пешеходци на пешеходна пътека. Санкцията при повторност е 200 лв. и един месец отнемане на книжката”, казва Иво Писанов от Пътна полиция пред bTV.

Само за 10 дни през празниците пък други 19 души са се простили с книжките си заради алкохол и шофиране без квалификация.