Швейцария въвежда изискване за разрешителни за работа за гражданите на всички страни членки на Европейския съюз. То ще важи през следващата една година, предаде АФП, позовавайки се на министъра на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга.

Мярката влиза в сила от 1 май. Тя бе въведена първоначално преди година за гражданите на осем страни от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към Европейския съюз на 1 май 2004 г. - Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония.

Швейцарското правителство аргументира удължаването и разширяването на действието на ограничителната мярка с непрекъснатото увеличаване на броя на хората, които идват да търсят работа в проспериращата държава, която не е член на ЕС, посочва bTV.

Всяка година чужденците, които пристигат в Швейцария, за да работят, са с 80 000 повече от онези, които напускат. В резултат швейцарското правителство е стигнало до заключението, че ограниченията „могат да помогнат имиграцията да стане по-приемлива за обществото".

Швейцария има право да наложи такава мярка в съответствие с предпазна клауза, включена в нейните споразумения с ЕС.

Ограниченията бяха въведени в условия на икономическа криза в Европа, отбелязва ИТАР-ТАСС, като уточнява, че през следващите 12 месеца Швейцария ще издаде не повече от 2180 разрешителни за работа за граждани на гореспоменатите 8 централно- и източноевропейски страни членки на ЕС и 53 700 - за граждани на останалите държави от съюза.