Вътрешните министри на Германия, Великобритания, Австрия и Холандия поискаха с официално писмо до ирландското председателство на ЕС да се изработи по-твърд подход за пресичане на наплива на бедни имигранти и да се ограничи правото на свободно движение в съюза.

Искането на четирите държави е Съветът по правосъдие и вътрешен ред да разгледа спешно въпроса на следващото си заседание през юни, пише германският в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг”, цитиран от "Фокус".

Министърът вътрешните работи на Германия Ханс-Петер Фридрих, заедно със своите колеги от Великобритания, Австрия и Холандия, поставя изисквания за екстрадиране и забрана за повторно влизане срещу граждани на ЕС, които опитват да получат достъп до социалните помощи на други държави-членки чрез измама.

В документа не са назовани поименно държавите, чиито граждани трябва да бъдат санкционирани, нито посочва етнически групи, но България и Румъния са "главните заподозрени" главно заради миграцията на техни роми, пише в. "Сега".

"Правото на свободно движение на граждани на ЕС не е безусловно", пише още в писмото. Според подписалите го, съществуващите директиви им позволяват да експулсират чужди граждани, които нарушават законите им, но тази мярка не била достатъчна, защото изгонените "не могат да бъдат спрени да се върнат буквално още на другия ден".

Авторите на писмото настояват за правни и финансови санкции срещу нарушителите, които засега не са формулирани на общоевропейско равнище.

На първо място те искат да се въведе забрана за връщане на европейски граждани в държави, откъдето са били изгонени, като санкцията бъде в сила "подходящо дълго". Освен това се настоява, новопристигналите имигранти, които още не са работили и не са плащали данъци и осигуровки, да нямат равно право на социално подпомагане като местните граждани.