Ново авантюристично туристическо начинание планира да води посетители на 30 километра в стратосферата с балон, проектиран да издържа космическите условия, съобщава The Verge. Цената на билета ще е 75 000 долара. Височината не е достъчно голяма, за да предизвика чувство за безтегловност, нито капсулата ще е технически в космоса, но гледката на силуета на Земята, синята атмосфера около него и черното наоколо ще е забележителна.

Пътниците няма да бъдат тренирани преди полета и ще прекарат два часа на 100 000 фута над земната повърхност, като ще имат възможност да станат и да се разходят. Предполага се, че космическите екскурзии може да стартират през 2016 година.

Проектът е дело на World View, дъщерна компания на Paragon, която произвежда екипировката за Международната космическа станция и други космически продукти.

Paragon е и компанията зад амбициозния план за изпращане на астронавти до Марс през 2018 година. Капсулата на World View за пътувания в стратосферата не е ракета, а херметизирана 4-тонна капсула, която може да събере до осем пътници, съобщи Фокус. Тя ще се издига с помощата на напълнен с хелий специален балон.

Подробности все още не се огласяват, тъй като World View трябва да премине през редица изпитания и регулаторни процедури преди да се превърне в реалност.

Проектът не се различава много от пътуването до ръба на космоса на Феликс Баумгартнер миналата година, но вместо да скачат от капсулата като него, пътниците на World View ще се спускат на родната планета в капсулата с помощта на парашут.