Купуваме малки жилища, но задължително с добро местоположение. Изводът е на брокерите на недвижими имоти. Българинът държи на новото строителство и добрата инфраструктура. А хит на пазара тази година са земеделските земи, съобщава bTV.

През последните два месеца брокерите не отчитат сериозно движение на пазара. Оптимизмът в първите три месеца на годината се сменя с песимизъм, породен от политическата ситуация в страната.

За жилищни имоти сделки се сключват основно с ипотечни кредити. Клиентите с готови пари за покупка на жилище са много малко, а парите, с които купуват, обикновено са придобити от продажба на друг техен имот.

Предпочитани са малки монолитни жилища - старо или ново строителство, но задължително с Акт 16. Клиентите държат на добрата локация и добрата инфраструктура на имота.

Сделките със земеделски земи отбелязват най-голям ръст в периода на кризата. Причината за интереса е ниската им цена - между 300 и 600 лева за декар. Предпочитат се земи, отдадени под аренда, при доходност от около 30 лева от 1 декар годишно.

Най-търсени по Черноморието са големите и луксозни имоти - къщи и апартаменти, които през последните няколко години са с до 30-40% по-евтини. Апартаменти в курортите купуват предимно руснаци, латвийци и естонци. Те инвестират в малки жилища, а цените на новото строителство варират от 500 до 1000 евро на квадрат.