Азиатските индекси скочиха четвърти ден, като индексът, следящ представянето им, се повиши до нов шестгодишен връх. Това се случи, след като индексът, следящ промишленото производство в Китай, се е повишил до най-високото си ниво от 18 месеца насам.

Акциите на LG Display Co. се повишиха с 2.5%, след като доставчикът на дисплеи за Apple отчете печалба за второто тримесечие, която се оказа над средните очаквания на анализаторите.

Виж още: Краят на стимулите на Фед води до корекция 15-20%?

Книжата на най-голямата златодобивна компания в Австралия - Newcrest Mining, загубиха 4% от стойността си, след като стана ясно, че компанията може да отпише активи на стойност 2.5 млрд. австралийски долара (2.4 млрд. щатски долара).

Индексът MSCI Asia Pacifвстic добави 0.2% към стойността си до ниво от 148.76 пункта, което бе най-високото му ниво на затваряне от юни 2008 г.

Вчера индексът S&P 500 затвори при нов исторически рекорд, воден от ръста на компании като PepsiCo Inc. и Dow Chemical Co. До момента 77% от компаниите, изнесли своите резултати, са превишили прогнозите на анализаторите.

“Предвид на подобряващите се резултати на щатските компании и ниската инфлация, пазарът може да продължи да се повишава“, коментира Тим Шрьодерс, портфолио мениджър в Pengana Capital Ltd., цитиран от Bloomberg. “Инвеститорите са малко по-позитивни за Китай заради изнасяните добри данни от страната".

Индексът, следящ промишлената активност, се е повишил до 18-месечен връх през юли, до ниво от 52 пункта, добавяйки към симптомите за възстановяване на втората най-голяма световна икономика. Средните очаквания на пазара бяха за стойност от 51 пункта.

Шанхайският основен индекс се повиши с 0.6%. Японският Topix добави 0.2% към стойността си, след като по-рано през деня се понижаваше с 0.1%.

Щатският индекс S&P 500 се насочва към повишение за втора поредна седмица, след като забавянето на инфлацията в най-голямата световна икономика успокои пазара относно очакванията за по-скорошно повишение на лихвите.

Поскъпването на акциите в световен мащаб ограничи търсенето на злато и понижи цената му. Благородният метал поевтиня под 1 300 долара за унция с незабавна доставка до едноседмичен минимум.