Пазарната капитализация на социалната медия Facebook Inc. превиши психологическата граница от 200 милиарда долара вчера за пръв път в историята на компанията.

Това се случи, след като акциите й скочиха с 0.8% до 77.89 долара, с което пазарната й капитализация възлезе на 201.6 млрд. долара.

Така компанията вече е 22-ата най-голяма по пазарна капитализация компания в света, непосредствено зад Verizon Communications и пред Toyota Motor Corp.

Виж още: Facebook разработва нова търсачка, заплашва Google

Акциите на Facebook са поскъпнали с 9.3% от 23 юли насам, на фона на повишението от едва 0.7% за широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500. Това се случи, след като компанията отчете продажби в размер на 2.91 млрд. долара през второто тримесечие, благодарение на ускорения ръст на мобилните й приходи.

Липсата на мобилен бизнес на компанията по време на първичното й публично предлагане през май 2012 година инциира сериозен спад в акциите й след осъщественото IPO.

Благодарение на поскъпването на акциите на компанията, изпълнителният й директор и основател Марк Закърбърг е вече 13-ият най-богат човек в света, според данни на Bloomberg. Неговото състояние се оценява на 34.5 милиарда долара.

Специалисти прогнозират по-нататъшно добро бъдеще пред акциите на компанията, ако тя намери начин да продължи ръста на мобилния си бизнес.

За годината до 5 септември акциите на Facebook регистрираха повишение от 81% спрямо 21% ръст за широкия щатски индекс S&P 500.

Рекордната капитализация на компанията идва на фона на прогнозираните й приходи от едва 12.2 милиарда за тази година, които са малка част от приходите на компании като IBM, които са с по-ниска пазарна оценка.

Компанията е държала 5.8% от световната дигитална реклама през изминалата година спрямо 4.1% годино по-рано.

Дигиталната реклама е нараснала с 14.8% през изминалата година до 120 млрд. долара, като през тази се очаква да достигне 140 млрд. долара.