Всяко едно от водещите събития в световен мащаб в момента – първичното публично предлагане на китайския онлайн гигант Alibaba Group Holding Ltd., монетарните стимули в Европа и евентуалното начало на цикъла на повишение на лихвите от страна на Фед - може да се „изтъргува“ от инвеститорите с индексен фонд.

Манията по Alibaba

Инвеститорска мания, свързана с първичното публично предлагане на китайската интернет компания, е обзела пазара. Компанията е китайска, но инвеститорите ще си купят дял в регистрирана на кайманските острови институция, която ще се търгува на щатския фондов пазар.

Най-вероятно ще има сериозни юридически спънки тя да попадне в портфейла на много от индексните фондове, следящи щатските и китайските компании.

KraneShares CSI China Internet Fund (KWEB), например, е въвел нови правила, които му позволяват максимално бързо да включи акциите на Alibaba в портфейла си – на единадесетия ден от търговията им. При добавяне на компанията в индексния фонд се очаква тя да е с тежест от 7-8% от него.

Индексният фонд KWEB е инвестирал във водещи китайски интернет компании, сред които се отличават имената на Tencent Holdings Ltd. и Baidu Inc. Китай се приема като пазар с изключителен потенциал за ръст на интернет бизнеса, като все още едва 50% от жителите на страната ползват интернет. За сравнение, този процент в САЩ е около 90.

Доброто представяне на китайските интернет компании е направило KWEB най-добре представящият се индексен фонд, базиран на китайския пазар, от началото на годината, както и през миналата година.

Той е донесъл доходност за инвеститорите в размер на 29% за последната една година, което е три пъти повече от доходността на най-популярния индексен фонд, базиран на китайския пазар - iShares China Large-Cap ETF (FXI).

Разбира се, инвеститорите трябва да имат предвид, че съотношението цена-печалба на компаниите от портфейла на KWEB е средно 34, което донякъде е нормално за компании с очаквания за по-голям ръст в резултатите.

Съотношението е близо два пъти по-голямо от това на големите щатски компании. Фондът KWEB е с активи на стойност около 105 милиона долара, като изисква от инвеститорите такса в размер на 0.68% от активите на година.

Стимулиращата политика на ЕЦБ в Европа

Друга голяма тема са неконвенционалните стимули, предприети от ЕЦБ в подкрепа на икономиката на еврозоната, която все още не успява да намери трайния път към възстановяване. Това е поредната централна банка, „печатаща пари“, за да стимулира износа и ръста на икономиката си.

Един от фондовете, които биха могли да извлекат полза от политиката на ЕЦБ, е WisdomTree Europe Hedged Equity Fund (HEDJ). Той следи представянето на водещите експортни компании в еврозоната, като в същото време се хеджира срещу евентуално движение на еврото спрямо долара.

Това дава на инвеститорите пълна експозиция към представянето в акциите на следените компании с по-малка волатилност при валутни флуктоации. От началото на годината фондът е донесъл възвращаемост от 5%, докато фондът, който не е хеджиран към валутни разлики, следящ представянето на европейските акции, е с нулево изменение.

Близо 1.8 милиарда долара са насочени към HEDJ от началото на годината, с което размерът му се е утроил до 2.5 млрд. долара. Фондът „таксува“ инвеститорите с 0.58% от активите им годишно.

Повишение на лихвите от Фед

Третата най-актуална и важна за инвеститорите тема в момента е кога Фед ще започне с цикъла на повишение на лихвите. И докато вчера Джанет Йелън запази тона си за „ниски лихви за продължителен период от време“, промяна беше направена в посока на по-рязкото им повишаване, когато започне тяхното увеличение.

Очакванията за промяна на политиката на Фед вече накараха инвеститорите да продават краткосрочни облигации и да купуват дългосрочни.

Тази тенденция до голяма степен е заложена в стратегията на индексния фонд iPath US Treasury Flattener (FLAT).

Той следи изменението в кривата на лихвите и ефективно залага, че доходността по 10-годишните облигации ще се понижава, докато тази по 2-годишните облигации ще се повишава. Началото на тази тенденция е донесла на инвеститорите във фонда възвращаемост от 7% от началото на годината.

Потенциалните инвеститори във FLAT трябва да са наясно с няколко неща. На първо място, фондът е изключително малък – с активи на стойност едва 4 милиона долара. На второ, той взима комисиона в размер на 0.75% от активите.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.