Мишият чемшир, или бодлив залист, е храст с дълги стъбла и много твърди листа.

В центъра на листата му растат малки зеленикаво-бели цветя, които цъфтят през ранна пролет и се развиват в червени плодове през есента.

Малките червени плодове са прикрепени директно към листата с къс ствол, което прави храстът едно много странно на вид растение.

Вижте още: Да, това е цвете. И да, то цъфти

Мишият чимшир изглежда обаче не е извън всички правила на растителното царство. Листата му всъщност са модифицирани стъбла, наричени cladodes, които изглеждат като листа, но изпълняват функцията си на стъбла.

Растението е широко разпространено от Иран до Средиземно море и в южната част на САЩ. Използвано е в народната медицина в продължение на повече от 2000 години като слабително и диуретично средство, както и за лечение на различни заболявания като хемороиди, разширени вени, сърбеж и подуване.

Младите филизи на растението се консумират, подобно на аспержите. Твърдите клонки някога са използвани от месарите за почистване на дъските за рязане на месо.

Екстракти от миши чемшир са използвани през вековете, но лекарствените приложения на растението не са особено популярни до миналия век.

Изследване през 1950 г. показва, че растението може да предизвика свиване на вените, поради което днес широко се използва за лечение на някои болести на кръвоносната система.

То съдържа също така алкалоид, който инхибира предаването на натриеви йони през клетъчната мембрана и по този начин е ефективно средство срещу аритмия.

Освен това се среща и като декоративно растения в градините по света.