Заводските поръчки в Германия се повишиха с 1.9% на месечна база през март. За сравнение - през февруари те отбелязаха свиване от 0.8%.

Данните, които обикновено са много волатилни, са най-добрите от юни на миналата година. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за повишение с 0.6%.

Възстановяването на поръчките извън пределите на еврозоната до голяма степен стои в основата на добрите резултатите.

Това понижава опасенията сред анализаторите, че забавянето на китайската икономика ще се отрази много сериозно на най-голямата икономика в Европа.

„Данните днес дават известна надежда, че стагнацията от лятото на миналата година постепенно започва да отпада“, коментира Карстен Брзески, главен икономист в ING-Diba AG във Франкфурт.

„Интересно е, че в основата на добрите данни стоят поръчки извън границите на еврозоната. Това предполага, че очакваното забавяне на активността в развиващите се страни може да не е толкова голямо, каквито са опасенията на анализаторите“, допълва още Брзески.

Поръчките за износ се повишават с 4.3%, водени от ръста с 6.2% в поръчките извън пределите на еврозоната, посочиха още данните. За сравнение поръчките в рамките на еврозоната се повишиха с 1.1%, а вътрешните поръчки намаляват 1.2%.

Поръчките на инвестиционни стоки нарастват с 4%, а тези на потребителски с 1.6%.