Uber отчита загуба от 1.27 млрд. долара за първата половина на 2016 г., информира Bloomberg. Информацията е споделена от източник от компанията, пожелал анонимност.

Повече от половината от тази загуба, или около 750 млн. долара са генерирани през второто тримесечие на 2016 г. Отрицателният финансов резултат за първите три месеца на годината бе в размер на 520 млн. долара.

Нетните приходи на компанията растат с 18% до 1.1 млрд. долара през второто тримесечие на годината, спрямо 960 млн. долара през първото.

Припомняме, че през 2015 г. загубите на Uber преди лихви, такси и амортизации достигнаха 2 млрд. долара. Общо, в седемгодишната си история компанията е загубила поне 4 млрд. долара.

Това обаче не пречи Uber да е най-скъпо оценения стартъп в света, след като наскоро набра 3.5 млрд. долара от саудитският инвестиционен фонд, което оценява компанията на 62.5 млрд. долара.

Въпреки, че държи между 84-87% пазарен дял в САЩ, Uber отчита загуба от 100 млн. долара в страната.

Паричните средства на Uber по последни данни възлизат на 8 млрд. долара, като се очаква по сметките в идните седмици да постъпят още 1 млрд. долара от Didi.

Припомняме, че компанията обяви сливане на китайския си бизнес с основния си конкурент в страната - Didi Chuxing. Общите загуби на американската компания в страната възлизат на над 2 млрд. долара.

Въпреки че сделката изглежда като отстъпление, тя ще позволи на инвеститорите в Uber China да получат 20-процентен дял в най-голямата местна компания за споделено пътуване, а и ще спести огромните загуби, свързани с китайския бизнес.