Той е най-разпознаваемият глас и образ на бокса. Присъствието му на мач означава престиж за събитието. Феновете по цял свят харесват гласа му. И особено фразата, която е негова запазена марка вече над 40 години – Let’s get ready to rumble!

Това е историята на най-известния конферансие в света – 79-годишният Майкъл Бъфър, който успява да изгради бизнес империя около образа и гласа си. Толкова е успешен, че състоянието му се оценява на над 400 млн. долара.

Като оставим настрана богатството и известността, Бъфър е имал интересен и често не чак толкова щастлив живот. Освен, че е милионер той е и изоставено дете, почти сирак, бивш модел, неуспял актьор, спортен фен, служил е в американската армия, женил се е няколко пъти.

Бъфър е роден през 1944 г. във Филаделфия. По това време баща му е някъде из фронтовете на Втората световна война. След завръщането си с майка му не се събират. Тя пък решава, че не може да се грижи за детето си и го дава за осинояване.

Малкият Бъфър има късмета да попадне в семейство, което го обича. Те обаче така и не го осиновяват официално и затова той не носи тяхната фамилия, а тази на баща си, който го е изоставил.

Когато е на 20 години се записва в армията. Служи в продължение на три години, но никога не е бил на фронтовата линия. Вместо това снима - официално длъжността му е армейски фотограф.

След като се уволнява от армията, започва да търси начини да си изкарва прехраната. Разчитайки на външния си вид, става модел. Снима се в различни телевизионни реклами.

По собствения му разказ Бъфър започва кариерата си в бокса след като гледал мач с един от синовете си. Бойците били представени от слаб конферансие, а детето отбелязало, че баща му би се справил по-добре с тази работа. И той се пробва. Разказва, че си приготвил автобиография, в която леко послъгал – написал, че има опит, а всъщност нямал. И започнал да разпраща резюмето си на различни хотели, които организирали боксови събития. Включил към текста и своя снимка с костюм и папийонка, в които приличал на Джеймс Бонд с обяснението, че това ще придаде повече класа на събитието. Един от хотелите откликва.

Първото събитие, което открива е през 1982 г. По-късно Бъфър ще разказва, че не може да гледа себе си от онези дни, защото се представял ужасно. В интервю за британския Telegraph от миналата година разказва, че приятел имал запис на стара видеокасета от това събитие. Бъфър му предлагал да я купи, за да може собственоръчно да я унищожи.

Само няколко години по-късно той вече ще представя един млад боксьор, смятан за голяма надежда в края на 80-те на миналия век – Майк Тайсън. А след още трийсетина години Бъфър ще разкаже в подкаста на същия спортист как му е дошла идеята за фразата – Let’s get ready to rumble. Всъщност тя е донякъде крадена от друг велик боксьор – Мохамед Али. Бъфър я модифицира, за да я превърне в своя запазена марка.

С годините начинът, по който произнася тази фраза, се променя. В началото той я казва някак между другото – това е единият боксьор, това е другият и let’s get ready. Веднъж обаче негов приятел певец му казва, че трябва да млъкне точно там, за да може публиката да реагира. Бъфър решава да го послуша и така се ражда знаменитата фраза, която и до ден днешен се чува по целия свят.

В края на 80-те години на миналия век той вече е известен. Но не и толкова богат. Тогава в живота му се случва едно изключително събитие. Бъфър се събира отново с изгубения преди десетилетия баща. Но по-важното е, че се запознава със своя полубрат Брус Бъфър.

В онези години Брус е бизнесмен, а Майкъл вече утвърдено име в боксовите среди. Брус е майстор на бойните изкуства – има черен колан по джудо, занимавал се с ММА и освен това е фен на бокса. Всеки уикенд, разказва самият той, докато гледа боксови мачове, му прави впечатление, че фамилията на най-известния конферансие съвпада с неговата. Започва да проучва и разбира, че Майкъл е израснал близо до него. Накрая решава да попита баща си. А той отговаря съвсем простичко: „Мисля, че това е брат ти“.

След това разкритие Брус решава да се свърже с Майкъл. Двамата се запознават, а скоро след това Брус става мениджър на своя полубрат. По-малкият е впечатлен от начина, по който публиката реагира на появата на брат му. И като един истински бизнесмен съзира възможностите. Започват продажби на тениски, шапки, фигурки и всякакъв друг мърчандайзинг, който праща печалбите на двамата братя в небето.

Брус решава, че иска да тръгне по стъпките на брат си. Така в средата на 90-те той става конферансие за набиращата скорост верига UFC. В онези години Майкъл не успява да подпише договор с новата компания, защото е ангажиран с WCW, която организира кеч-турнирите. Тогава за компанията работят борци като Хълк Хоган и други известни имена. Години по-късно WCW ще бъде погълната от монополиста в кеча – WWF на Винс Макмеън, но това е друга история.

Работейки за UFC Брус Бъфър също става звезда, макар и никога да не постига на популярността на Майкъл. По-малкият брат също има своя фраза-запазена марка – It’s time!

Така двамата братя успяват да изградят успешен бизнес, на практика базиран на пет думи – Let’s get ready to rumble. Още в началото на 90-те години Майъл Бъфър патентова фразата, за да не може никой друг да я използва.

Днес, на почти 80 години той казва, че късметлия. Преди над 15 години се преборва с рак на гърлото. По ирония на съдбата болестта атакува именно онова, с което той си изкарва прехраната – гласа му. Преди четири години в разговор с Тайсън той прави равносметка – няма ипотека, няма вноски за коли. Радва се на живота и мисли да забави темпото, за да има повече време за себе си.