Двадесет години панаир, посветен на оползотворяването, събирането и рециклирането. На 8 ноември тази година на Панаира в Римини Ecomondo навършва двадесет години; многобройни са инициативи, които бележат успеха на това изложение, присъстващо още от зараждането на една нова култура, фокусирана върху устойчивостта, чак до развитието му под настоящия профил на кръговата икономика.

В центъра на инициативите е изложбата, организирана във фоайето на южния вход, под големия купол. ExNovoMaterials in the circular economy представлява повратна точка в развитието, която променя начина, по който се използват материалите в индустриалния свят.

От една страна, някои материали, които до вчера бяха само отпадъци, сега придобиват нови характеристики и функции, като осигуряват надеждни потоци от материали за света на производството. От друга страна, това са индустриалните биоматериали, които извличат от селскостопанските продукти богата и непрестанно разрастваща се гама от суровини.
За да се обясни какво са ExNovoMaterials, изложбата следва въображаем маршрут в три етапа.

Започва с представянето на „машината“, която днес генерира нови материали за индустрията. Всеки материал се обяснява чрез онова, което е и което може да бъде: Хартия, Алуминий, Дървесина, Стъкло, Пластмаса, Стомана, Минерално масло, Гума, Компост и Биопластмаса. А в средата се намира пространство, посветено на опаковките – обща характеристика на много материали в цикличността на процеса от отпадъка до новия продукт.

По-нататък са представени примери от голямата икономическа реалност, която и сега вече е в растеж благодарение на тези нови участници.

И накрая стигаме до Пространството на Експерименталните разработки и Стартиращите предприятия, обединяващо някои експериментални разработки, все още невъведени в индустриален мащаб, които изследват тенденциите на бъдещето.
Чрез пътешествие с помощта на визуални и дигитални средства изложбата си поставя за цел да предаде духа и иновативността на това, което се случва.

Едно въображаемо пътешествие между настояще и бъдеще, което представя възможности и приложения, и разкрива бъдеще, което кръговата икономика може да привлече към себе си чрез автоматично намаляване на въздействието от добива на природни ресурси.

Съществува възможност и за безплатна онлайн регистрация за посещение на ECOMONDO и KEY ENERGY. Необходимо е да следвате следните стъпки:

1. Посетете: en.ecomondo.com/ticket

2. Отворете менюто: VISITORS

3. Активирайте кода: F9BUL и отпечатайте Вашия билет

За повече информация: www.ecomondo.com и www.keyenergy.it.