Наличностите на офис площи в България достигнаха 1.8 млн. кв. м. Площите, които са в строеж, се повишиха от 19 хил. кв. м в началото на 2016 г. на 175 000 кв. м в средата на 2016 г.

Инвеститорският интерес в офис сектора нараства, след като пазарът създаде условия за стартиране на нови проекти във високия клас, става ясно от анализ на Arco Real Estate.

През първата половина на 2016 г. търсенето на качествени офис площи отново беше по-силно от предлагането им.

Периодът се характеризира с изключително малкото завършени нови офис проекти – в по-високия клас (ЕМ офис център ул. Сребърна) – 7000 кв. м и малка сграда (клас Б) в централна градска част, предвидена за собствено ползване от инвеститора.

Анализът на проектите в строеж показва, че до края на 2016 г., можем да очакваме навлизане на около 36 000 кв. м готови офис площи – обем, който е недостатъчен да задоволи търсене на площи за същия период, като допълнителни 115 000 кв. м ще бъдат готови до края на 2017 г.

От проектите, които в момента са в строеж, можем да отличим изграждането на новото крило на Expo 2000 в кв. Лозенец, втората офис сграда BSR в кв. Гео Милев, сградата на Walltopia в Тех Парк - Collyder, както и стартирането на втората фаза на Полиграфия офис комплекс.

Както и през предходни периоди, секторът на IT и BPO, както и фармацевтични компании, са ключов източник на исканията за наем на офис площи. Периодът се характеризира с висок дял на разширения от наемателите в техните настоящи позиции – за пример това са наетите от IBM допълнителни 1000 кв. м. в Sofia Airport Center, както и разширенията на ключовите наематели в бизнес център Capital Fort - Scale Focus и Concentrix, които също добавиха площи в текущото си местоположение.

Друго значително разширение е това на Epam в SPS Tower (Мол България), където софтуерната компания резервира допълнителни 2 787 кв.м. в сградата. Също и наскоро сключената сделка за около 6 000 кв. м от Adecco България, която се разширява в Камбаните Грийн Център, находящ се до Бизнес парк София.

Нека да добавим и основните големи преподновявания на съществуващи договори, като това на Coca Cola в Адора Бизнес Център и на Ernst & Young в Полиграфия Офис Център.

Липсата на качествени офис площи задържа активността и реалните разширения от компаниите в сектора, като тази липса се наблюдава изразително в най-горния клас на офис пазара. В началото на 2016 г. нивото на свободните площи на Топ 10 офис сгради спадна до 2% и не се променя през второто и третото тримесечие.

Общо делът на незаетите офиси за целия пазар се движи между 23 - 24%, където офис площите клас Б имат най-голям дял.

Наемни нива за клас А офис площи остават стабилни - 13 евро /кв. м за CBD, 12 евро/кв. м - широк център и 11 евро/кв. м - крайградски зони.

Клас Б сгради следват същата тенденция на стабилизиране по отношение на исканите наеми, като нивата са в диапазона от 6 до 8 евро/кв. м.

Клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, остават на предишните си нива между 12 до 14 евро/кв. м.

Анализите показват, че средната годишна доходност от такива офис проекти е в рамките на около 8-9%. Това, което отличава изминалия период, е огромното превъзходство на дела на сделките с инвестиционни активи (около 90%), пред тези за спекулативна цел (10%).

С оглед стабилността на пазара, ниските равнища на лихвените проценти по кредитите и най-вече на отличното съотношение между доходност и премерен на риск на инвестицията, очакваме евентуални придобивания на цели проекти в клас А сектора.