Европейската централна банка обяви днес, че ще удължи програмата си за икономически стимули до декември 2017 година, но размерът на месечните покупки на активи ще бъде съкратен през допълнителния период.

В настоящия вид на програмата, която трябваше да продължи до март следващата година, ЕЦБ купува активи на стойност 80 милиарда евро всеки месец в подкрепа на икономиките в региона. След днешното изявление на банката стана ясно, че икономическите стимули ще продължат поне още девет месеца, но считано от април, размерът на покупките ще бъде намален на 60 млрд. евро.

Удължаването на срока на програмата бе очаквано, но съкращаването на покупките бе определено като изненада от някои анализатори.

„Това е комбинация от удължаване и съкращаване, каквато не мислехме, че е възможна на този етап, тъй като би могла да предизвика неоправдано повишение на лихвите по облигациите,“ коментира пред CNBC главният икономист на ING Карстен Бържински.

Еврото засили позициите си срещу долара веднага след публикуването на изявлението, но впоследствие се отдръпна и към момента (15:41 часа) бележи спад от 0.79%, до 1.0670 долара.