Златото отбелязва спад днес - преди обявяването на решението на Федералния резерв за лихвените проценти в САЩ.

Днес е вторият ден на срещата на Федералната комисия за отворените пазари към централната банка на САЩ. Очаква се срещата да даде индикации за плановете на Фед по отношение на фискалната политика за тази година. Като цяло анализаторите очакват, че Фед ще запази лихвите непроменени и ще очаква повече яснота относно икономическата обстановка в страната.

Златото е изключително чувствително към промените в лихвените проценти, тъй като по-високите лихви намаляват привлекателността на ценния метал като инвестиционен актив.

По-рано днес металът се движеше с лек ръст около 1212 долара за тройунция, но не успя да задържи това ниво. Към момента (15.42 ч.) златото се търгува на спот цена от 1206.98 долара за унция, или с 0.31% под затварящото си ниво от вчера. Щатските фючърси за април отбелязват спад от 0.26%, до 1205.50 долара.

„Златото очаква развитието по-късно днес и затова не търпи сериозно изменение,“ коментира анализаторът на Natixis Бернард Дахдах, цитиран от Reuters.

Цената на златото отбеляза ръст от 5% през януари, което бе най-доброто му месечно представяне от юни 2016 г. насам. Това съвпадна с най-лошия старт на годината за долара от три десетилетия насам, който дойде като резултат от коментарите на Доналд Тръмп, че щатската валута е прекалено силна.

ETF Securities очаква, че по-слабият долар може да помогне на златото да се повиши с 8% през първата половина на тази година. Компанията обаче очаква второто полугодие да се развие по обратния сценарий, като предвижда засилване на долара, което да намали интереса към метала.

ETF Securities смята, че златото може да завърши годината на 1230 долара за унция, или около 2.5% над затварящото си ниво от вчера.