С 4 млн. лв. е завишен бюджетът за озеленяване на София през 2017 г., каза Йоана Христова, заместник-кмет по направление „Зелена система, екология и земеползване“ .

Тя откри втория ден от конференцията „Градове на бъдещето: Виена и София“ в Национална галерия „Квадрат 500“ в рамките на Дните на Виена в София.

Озеленяването на града и грижата за зелените площи е сред приоритетите на общината тази година, отбеляза Христова. Тази година са планирани ремонт и възстановяване на Западен парк, на парк „Въртопо“ в „Младост“ и на парка в „Дружба“, допълни тя. Столичната община полага приоритетни грижи за поддържането на зеления облик на града.

Предстоят още целенасочени усилия, които да наредят София сред най-зелените градове в Европа, каза още Христова.

Архитект Димитър Данчев, който е временно изпълняващ длъжността директор „Зелена система“, направи преглед на ремонтираните и реновирани зелени площи в столицата от 2010 г.насам, сред които цветната фигура, изобразяваща герба на София на бул. Яворов, Южен парк и парк „Гео Милев“, градината пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, пешеходната зона на бул. „Витоша“, възстановяването на парк „Врана“ и отварянето му за посещения.



От 2012 до 2016 г. е направен частичен ремонт на Борисовата градина, като през 2012 г. е поставено ново парково осветление, а през 2015-2016 г. е осъществен ремонт на детската площадка „Слончето“ и на чешмата и е разнообразено и осъвременено озеленяването.

Данчев отчете още, че започнатата през 2014 г. реконструкция на зелените площи по бул. „Ботевградско шосе“ е изцяло завършена към днешна дата. Полагат се усилия и за освежаването на цветните пространства, като тези пред сградата на общината, Софийския университет, Народната библиотека, бул. „Черни връх“ и Градската градина.

Пространството около паметника на Патриарх Евтимий е ремонтирано и реконструирано, зелените площи около паметника на Иван Вазов са възстановени, а Докторският паметник е ремонтиран през 2014 г., като е дообогатен със скален кът и фонтан, построена е нова детска площадка и е инсталирано ново парково обзавеждане, каза още Данчев.

Нямаме непреодолими различия с бизнеса във връзка с опазването на зелените площи в столицата, заяви от своя страна Йоана Христова. Според нея е необходимо да се намери правилният баланс между частните интереси и озеленяването на града при спазване на законодателството. „Трябва да се изслушваме с бизнеса, за да намерим решението“, изтъкна тя.

Томас Райндл, първи председател на Виенския общински съвет, сподели опита на австрийската столица в опазването и развиването на зелените площи, които са 50% от територията на града.

„Виена си е поставила за цел да бъде образцов екологичен град. Населението й се разраства много бързо със 70 000 нови жители в последните години и има огромна нужда от жилищно пространство и разширяване на транспортната мрежа. В същото време вземаме мерки за опазване на зелената площ. Малко са градовете, които имат национален парк по протежението на Дунава - от Виена до Братислава. Той е свързан с много предизвикателства. В западната част на града се намира Виенската гора. Планираме да изградим още една такава гора в източната част на града, където са най-населените квартали“, каза Райндл.

Целта ни е да запазим качеството на живот, като щадим ресурсите и това трябва да се постигне чрез иновации, изтъкна инж. Петра Шанер. Властите в австрийската столица работят за опазване и разрастване на зелената площ чрез увеличаване на междужилищните площи, така че те да бъдат достъпни за всички жители на Виена.

Целта е всеки гражданин да има максимална площ от 250 м. до следващата зелена зона. Властите полагат усилия и за озеленяването на вътрешноградската зона, където има доста плътно застроени площи, чрез зелени фасади и зелени покриви. Те разчитат и на активното участие на гражданите, които могат да се включат в озеленяването чрез градско земеделие и градско градинарство.