Венецуелският президент Николас Мадуро спечели нов 6-годишен мандат начело на южноамериканската страна.

Проведените в неделя избори обаче бяха определени от анализатори като фарс, който може да провокира нови санкции от страна на САЩ и осъждане от ЕС и страните от Латинска Америка.

Мадуро бе избран с 68% от гласовете, според местната изборна комисия (CNE), цитирана от Financial Times. Това се случи, въпреки че под неговото управление Венецуела изпадна в една от най-тежките икономически и хуманитарни кризи в историята на региона.

Хиперинфлацията, липсата на стоки от първа необходимост, корупцията и ширещата се престъпност провокираха милиони да емигрират от страната, която в близкото минало минаваше за най-богата в Южна Америка.

Основният му конкурент, ако въобще може да се говори за конкуренция, Хенри Фалкон спечели 21% от гласовете. Той определи изборите за измама, настоявайки за ново провеждане на вота.

По информация на CNE, избирателната активност на президентските избори е била 48%, което е далеч под средната за страната.

Когато Мадуро спечели изборите за първи път през 2013 г., избирателната активност бе близо 80%. Предшественикът на настоящия президент Уго Чавес също се радваше на висока избирателна активност.

Опозиционната коалиция „Широк фронт“ призова за бойкот, посочвайки, че изборите са измама, а в редица избирателни секции е нямало почти никакви гласоподаватели.

Според коалицията, избирателната активност е била под 30%.

„Игнорирах изборите напълно. Всички сторихме това“, казва хотелският работник Педро Каняс. „Честно, проблемите са толкова тежки, че не мисля, че някой може да ги реши – нито Мадуро, нито Фалкон, никой“, казва той.

Според CNE, 5.8 млн. души са гласували за Мадуро, или 29% от имащите право на глас и около 19% от населението на Венецуела, докато 1.8 млн. са гласували за Фалкон.

„Вижте колко много подценяват хората на революцията“, каза Мадуро, коментирайки опонентите си в реч след победата в Каракас.

„Вижте колко много подценяват и мен, но ето пак сме тук – победители!“, добавя той.

Венецуела някога беше 12 пъти по-богата от Китай. Какво се случи?Настоящото положение на Венецуела е трагедия само по себе си, но неспособността на страната да разгърне истинския си потенциал е почти също толкова ужасяваща

След предизвестения край на изборите погледите се насочиха към Вашингтон и Брюксел в очакване на реакции. По време на изказване в Аржентина Джон Съливан, изпълняващ длъжността държавен секретар на САЩ, посочи, че страната може да попадне под петролни санкции.

„Трябва да се уверим, че целта ни е да ударим управляващите на корупционния режим, а не народа на Венецуела."