Президентът на китайския конгломерат HNA Group Уанг Жиан почина при инцидент по време на бизнес пътуване във Франция, съобщиха от компанията.

57-годишният Уанг е загинал в резултат на сериозни наранявания, получени при падане от високо в Прованс, посочват от HNA, цитирани от CNN.

„NHA Group изказва дълбоките си съболезнования към семейството на господин Уанг и многото му приятели. Заедно скърбим за загубата на необикновено надарен лидер и модел за подражание“, казват от компанията в изявление.

Уанг е един от основателите на HNA, която започва историята си преди над 20 години като регионална авиокомпания, само за да порасне до конгломерат, част от Fortune 500.

Френската полиция казва, че Уанг е паднал от 10-15 метра височина, докато се катерил по стена, за да си направи снимка.

Уанг посетил църква в село Bonnieux заедно с колеги и приятели, посочва полицията. Засега разследването на местните власти показва, че става дума за нещастен случай.

Уанг е изградил кариерата си в авиационната индустрия, започвайки от гражданската авиация през 1983 г.

HNA започва като регионалния превозвач Hainan Airlines, който развива дейност от 1993 г. В наши дни конгломератът притежава над 10 авиокомпании.

Компанията има бизнеси и в други сфери - финансова, технологична и логистична.

Осъдиха китайски милиардер на 18 години затвор за измамаВу Сяхуей придоби международна популярност, когато неговата компания купи легендарния хотел Waldorf Astoria в Манхатън за 2 млрд. долара.

През последните години HNA засили сериозно инвестиционната си дейност, като придоби големи дялове в щатски и европейски компании, сред които Deutsche Bank и Hilton.

Това обаче доведе до натрупването на големи дългове, като под натиска на китайските власти HNA продаде някои от бизнесите си в чужбина.

Уанг има диплома по авиационен мениджмънт от Civil Aviation University of China, както и MBA степен от Maastricht School of Management в Холандия.

Той бе един от двамата президенти на HNA Group, според сайта на компанията. Другият се казва Чен Фенг.