Виетнамските барове вече печелят пари и слава, използвайки трескавата подготовка за предстоящяата среща между лидерите на САЩ и Северна Корея.

Доналд Тръмп и Ким Чен Ун ще се съберат във виетнамската столица Ханой следващата седмица и ще се опитат да договорят споразумение, което да свали напрежението на Корейския полуостров.

Сложната дипломатическа конфигурация обаче се оказа много благодатна за въображението на виетнамските бармани, съобщава Reuters.

В ханойския Standing Bar вече се предлага бирата "Ким Чен Ейл" (Kim Jong Ale), а собственикът на заведението твърди, че питието е вдъхновено от чистите потоци на планината Пектусан, която се намира на границата между Северна и Южна Корея. Тя е и родното място на бившия севернокорейски вожд Ким Чен Ир.

"Тази планина всъщност е вулкан, затова бирата има горещ и пикантен вкус с меки и свежи оттенъци", обяснява барманът.

Както в Сингапур, където се проведе първата среща между Тръмп и Ким, така и в Ханой уличният бизнес се опитва по всякакъв начин да "капитализира" политическото събитие. Неслучайно традиционното корейско питие соджу се превръща в една от най-популярните съставки, която дава крила на въображението на местните специалисти по спиртните напитки.

Винарната Tannin, която се намира в старата част на Ханой, предлага на посетителите си истинска алкохолно-политическа екзотика - коткейлът "Мирни ПреНегровори" (Peace Negroniations)*. За разлика от традиционното Негрони, което се прави с джин, вермут и кампари, виетнамската трактовка включва и автентично соджу с вкус на розов грейпфрут.

"Надявам се делегатите да посетят заведението, а аз обещавам лично да ръководя преговорния процес. След едно-две питиета разговорите стават много по-приятни", казва мениджърът на заведението Антоан Урсат.

Кръчмата Unicorn Pub пък залага на друг специалитет, който се казва Rock It, Man и се прави от соджу, бърбън, канелено уиски, сок от ананас, ванилия и гренадин.

Името му е свързано с прякора Rocket Man ("Ракетния човек"), който Доналд Тръмп даде на Ким Чен Ун миналото лято. Тогава отношенията между двамата бяха обтегнати до краен предел заради ракетните опити на Пхенян.

"Първото усещане, когато отпиете от коктейла, е изключително горещо, но глътката завършва със сладък послевкус", обяснява собственикът на бара Трин Чуан Диею.

Баровете и ресторантите не са единствените, които се опитват да спечелят от предстоящата политическа среща на високо равнище. Един от фризьорските салони в Ханой предлага специална отстъпка на всички клиенти, които имат желание да копират характерните прически на Доналд Тръмп и Ким Чен Ун.

* Игра на думи с класическия коктейл Негрони и английската фраза peace negotiations, която се превежда като "мирни преговори"