Ако сте запален пътешественици, може би сте минали през световноизвестни дестинации като Тадж Махал и Великата китайска стена. Или поне искате да стигнете до там.

Може да се окаже обаче, че има един куп места наблизо, които си заслужават посещението, но просто не знаете за тях. По случай деня на световното наследство (18 април) миналата седмица ЮНЕСКО обяви най-добрите места за посещение в Европа, които често остават „под радара“ на пътешествениците.

Организацията на ООН за образование, наука и култура дава статут на определени места, признавайки тяхната универсална стойност на културно или природно богатство.

Така че, ако планирате пътешествие из Европа, и искате да избегнете претъпкания с хора атински Акрополис или Ватикана, може би трябва да се запознаете със списъка на ЮНЕСКО. Селекцията е на Euronews.

Италианските Доломити

Доломитите са планинска верига в Италия, част от Алпите. Състоят се от 18 върха, част от които са с височина над 3 хил. метра. Тези планини предлагат едни от най-живописните гледки в Европа и освен това са целогодишна дестинация.

Michiel Ronde | Unsplash

Разделени са на девет зони, в които могат да се видят най-различни пейзажи – от скални стени до ледникови земни форми. Условията за ски и други зимни спортове са отлични. А през лятото се предлага скално катерене, каране на колело и дори голф.

Природният парк Paneveggio Pale di San Martino предлага гледки и приключения и за онези, които не искат да се катерят по върхове или да карат ски.

Люксембург

Люксембург със сигурност не е в топ пет на европейските дестинации. Тази държава-джудже, разположена между Германия, Франция и Белгия обаче има какво да покаже на посетителите си.

Старият град на Люксембург е със статут на обект от световното наследство, даден му от ЮНЕСКО през 1994 г. Тази част от града датира от X век. Тук е и старата крепостна стена Corniche, наричана „най-красивият балкон на Европа“.

Unsplash | Cedric Letsch

Струва си да се види още квартал Grund. А през лятото великият херцог на Люксембург отваря за посещения двореца Grand Ducal, място с богата история и невероятни образци от най-доброто европейско изкуство.

Кафе във Виена

Виена е със статут от ЮНЕСКО от 2001 г. Сам по себе си този град е една от най-популярните дестинации. Малцина обаче знаят един много интересен детайл – дори пиенето на кафе във Виена е част от списъка на ЮНЕСКО като нематериално културно наследство.

Кафенетата в австрийска столица са неизменна част от ежедневието на виенчани и събират в себе си дълбоки традции и интересни истории – на интелектуалци, артисти и революционери. Посещавани са от плеяда исторически личности – от Бетховен до Зигмунд Фройд.

Едно типично виенско кафене се отличава с уютните си сепарета, елегантни дървени столове, полирани мраморни маси и, разбира се, огромен избор от напитки. Тук няма натиск да се правят постоянно поръчки, напротив. Клиентите могат да седят дълго време само с едно кафе на масата.

Повечето заведения предлагат вестници, за да допълнят историческата и уютна атмосфера. Във Виена има около 130 „традиционни“ кафенета. Градските власти насърчават туристите да излязат популярния исторически център и да се разходят и из други квартали.

Ваденско море

Ако за първи път чувате за Ваденско море, спокойно, не сте единствените. Макар да е получил статут от ЮНЕСКО още през 2009 г., този природен феномен не е особено известен.

Ваденско море е най-голямата непрекъсната територия (около 10 хил. кв. километра) от пясъчни и кални равнини. Намира се на крайбрежието на Северно море и попада в границите на Германия, Дания и Нидерландия.

Там се срещат редки растителни и животински видове. Във Ваденско море живеят тюлени и делфини, както и множество птици.

Във Ваденско море се намира и остров Зилт, известен като любимото място за почивка на богатите германци. Наричан е още и Германския Хемптънс по аналогия с популярния курорт на свръхбогатите край Ню Йорк.

Зилт е известен с лечебния си въздух, както и с красивите си гледки. Тук се намира и един 40-километров плаж с фин пясък и единствените в Германия подвижни дюни. Наскоро Зилт бе включен в списъка на Lonely Planet с най-добрите плажове за 2024 г.

Вино в Швейцария

Лозана е средновековен град, който отдавна има славата на една от световните столици на виното. През 2007 г. ЮНЕСКО включи в списъка си лозовите насаждения на брега на Женевското езеро в окръг Лаво. Смята се, че те датират още от XI век., когато районът е бил управляван от местните манастири.

Това място предлага невероятни гледки към Женевското езеро, а терасовидно засадени лозя на площ от 800 хектара предлагат перфектни условия за отглеждане на грозде.

Oksana Bürki | Unsplash | Лозята Лаво на брега на Женевското езеро съществуват от XII век и са обявени от ЮНЕСКО за световно материално наследство

Макар че произвежда някои от най-добрите вина в света, Швейцария изнася само около 1% от продукцията. Което означава, че всеки посетител може да опита чудесните местни видове. А ако не е фен на виното, може да посети Олимпийския музей. Лозана е седалището на Международния олимпийски комитет от повече от 100 години.

Ако планирате пътуване до Париж за предстоящата Олимпиада, Лозана също е идеална допълнителна дестинация.

Пещери в Словения

Още една дестинация, която все още не е станала жертва на т.нар. свръхтуризъм. Шкоцянските пещери в Словения са включени в списъка на ЮНЕСКО през 1986 г.

Това е най-големият подземен каньон в Европа. С дълбочина от над 200 метра и дължина повече от 6 километра, той е едно от най-известните места за изследване на карстови образувания.

Шкоцянските пещери са перфектното, но и сравнително малко известно място за хора, които обичат да са сред природата. При разходката сред криволичещите пещери се минава покрай 26 подземни водопада и сталактити, и сталагмити, достигащи до 15 метра.

Карстовите образувания, изваяни от подземната река, са заобиколени от добре поддържан парк, който предлага и велосипедни трасета за туристите.