Норвежката круизна линия Norwegian – един от водещите оператори в индустрията, реши да изключи Венеция от маршрутите си за 2024 и 2025 г., след като градът обяви каналите си за национален паметник и забрани на големите кораби да акостират в историческия център.

"Въпреки че положихме всички възможни усилия, за да поддържаме достъп до Венеция, цялостното преживяване, което искаме да предоставим на нашите гости, вече не отговаря на стандартите, които се стремим да осигурим", обясни говорител на компанията пред Euronews.

Венеция забрани круизите в центъра още през 2021 г., след като заради щетите, нанесени на лагуната, ЮНЕСКО заплаши да включи града в списъка на застрашените от изчезване, ако не забрани корабите. Експертите твърдят, че те причиняват замърсяване и ерозират основите на града, който вече страда от редовни наводнения.

Много круизни компании подкрепиха решението. Международната асоциация CLIA заяви, че "от много години подкрепя новия подход", като дори го нарече "голяма стъпка напред".

ЮНЕСКО включва Венеция в списъка на застрашеното културно наследствоОсновните причини за това са свръхтуризма и климатичните промени

Междувременно венецианските власти продължават да полагат усилия за ограничаване на свръхтуризма. Тази пролет се въвежда такса за еднодневни посетители в опит да се ограничи броят на туристическите групи в пиковия период през лятото.

Някои линии все пак намериха начин да заобиколят забраната и да закарват гостите си до Венеция, като MSC Cruises, която спира в Маргера, точно срещу града.

Други круизни оператори предпочитат Триест или Равена, които са относително далеч от "плаващия град". Тези дестинации обаче също имат своето богато историческо и културно наследство, и си заслужава да бъдат посетени. Ето защо.

Равена – град с богата история и последен пристан на Данте

На два часа и половина път южно от Венеция, Равена е столица на провинция Равена в региона Емилия-Романя в Северна Италия.

Макар да не е толкова известен, колкото други италиански градове, той се гордее със своята богата история.

Италианска пролет: Пет дестинации за ценителите на луксаПотопете се изцяло в изкуството, архитектурата и традициите на Италия

От началото на V в. е бил столица три пъти: в последните години на Западната римска империя, по време на управлението на готите при Теодорих, а след това при византийското владичество.

Историческото му значение е запазено и до днес, като градът може да се похвали с осем паметника, обявени за обекти на културното наследство на ЮНЕСКО.

Равена е и последната локация от житейския път на "бащата на италианския език" Данте Алигиери, който умира там през 1321 г.

Риека и Задар – скритите хърватски съкровища

Круизите получават привилегирован достъп до Риека, Хърватия

Само на три часа от Италия ще откриете очарованието на Риека, третият по големина град в Хърватия след Загреб и Сплит.

До там обаче е трудно да се стигне със самолет извън туристическия сезон, тъй като чести полети има само между май и октомври.

Това означава, че пасажерите на круизните кораби имат привилегията да се насладят на една сравнително неразработена дестинация.

10 от най-добрите места в Хърватия за лятна почивка без тълпиМеста, на които животът се движи с по-малко припряно темпо, където се усеща вкусът на това, което далматинците наричат ​​fjaka - изкуството да не правиш нищо

Трябва да се отбележи, че Риека стана първият хърватски град, който получи престижната титла Европейска столица на културата през 2020 г. Оттогава насам той допълва историческото си наследство с редица културни програми, с цел да привлече посетители от цяла Европа.

Отново в Хърватия, но този път на юг, се намира Задар - най-старият непрекъснато обитаван град в цялата страна.

Разположен на брега на Адриатическо море, той често е обявяван от туристите за една от "най-готините" дестинации в региона. Градът е и една от най-разпознаваемите спирки при цялостна обиколка на Хърватия.

Копер – словенското огледало на Венеция

Точно от другата страна на границата с Триест, Копер е петият по големина град в Словения и най-големият й крайбрежен.

Тъй като е толкова близо до Италия, може би няма да се изненадате, че е официално двуезичен.

10 града, които не са туристически звезди, но има защо да ги посетитеАко мечтаете да се потопите в местната атмосфера, без да ви притесняват тълпи от чужденци, това са вашите дестинации

Въпреки че не е толкова известен, колкото други дестинации в Словения, градът отдавна е спирка за редица средиземноморски круизни линии.

Всъщност в архитектурно отношение той е доста сходен с Венеция, като задължително трябва да се видят Преторианският дворец и лоджията от XV в. във венециански готически стил, както и църквата "Кармине Ротунда" от XII в. и катедралата "Свети Назарий", която може да се похвали с кула от XIV в.