Компютърният пионер Фернандо Кобрато, който за първи път използва парола за защита на дигитална информация, почина на 93-годишна възраст, съобщава BBC. Според първоначалната информация причина за смъртта му са усложненията, причинени от диабета, от който е страдал в последните години.

Кобрато разработва принципа на компютърната парола, докато работи по механизъм за "споделяне" на едно компютърно устройство от няколко души едновременно. Той прави своето откритие в Масачузетския технологичен институт (MIT), където прекарва цялата си професионална кариера.

Фернандо Кобрато започва работа в MIT като докторант по физика, но впоследствие осъзнава, че има много по-голям интерес към информатиката и машините, които физиците използват, за да правят изчисленията си.

През 50-те години на миналия век обаче използването на компютри е истинско предизвикателство, изпълнено със сериозни трудности. Устройствата са големи и тежки, а повечето от тях не са имали възможност да изпълняват повече от една задача по едно и също време. За да отговори на този проблем, Кобрато разработва специална операционна система, наречена Система за съвместимо споделяне на времето (Compatible Time-Sharing System, CTSS).

Вместо да разчита на отделна машина, предназначена за всеки потребител, CTSS на практика "разпределя" процесорната мощ на компютъра на отделни части, които могат да се използват от няколко души по едно и също време за различни задачи. През 50-те и 60-те години на миналия век компютрите все още са разполагали с достатъчно голям ресурс в сравнение с целите, за които са били използвани. Така потребителите на практика не са усещали, че работят само с частица от целия потенциал на устройството.

Развитието на CTSS впоследствие води и до създаването на платформата Multics, която е един от предшествениците на операционната система с отворен код Linux.

В системата за съвместимо споделяне на времето, разработена от Фернандо Кобрато, паролите се използват от потребителите, които искат да ограничат достъпа до своите файлове.

През 1990 година Кобрато получава специалната награда AM Turing Award, която се присъжда за изключително заслуги в областта на компютърните науки.