В четвъртък процъфтяващата европейска индустрия за луксозни стоки влезе под светлините на прожекторите в негативен контекст, след като антитръстовите регулатори на Европейския съюз започнаха инспекция на обект на Gucci в Милано.

Проверката е част от разследване, обхващащо няколко държави, посочва Reuters.

Според източник на информационната агенция, запознат с въпроса, проверката на Gucci в обект, свързан с производството на пътнически артикули, чанти и други кожени изделия, е била свързана с потенциални нарушения на член 101 от Договора за Европейския съюз. Той забранява споразумения, които ограничават, предотвратяват или нарушават конкуренцията в рамките на блока и оказват влияние върху търговията между държавите-членки на ЕС.

Късно в сряда от Kering, собственик на Gucci, листван на борсата във Франция, са потвърдили за проверката, като добавят, че оказват пълно съдействие на Европейската комисия при разследването на индустрията.

Шопинг треската за луксозни подаръци е към края си, отчита LVMHLouis Vuitton и Dior, Chanel и Hermes яхнаха вълната на голямо търсене след пандемията

Анализаторът на Exane BNP Paribas Антоан Белж смята, че проверката е част от цялостно разследване, включващо много компании, и че подобни разследвания могат да отнемат много време.

"Подобни разследвания не са обичайни за индустрията за луксозни стоки", казва той и добавя, че е малко вероятно акциите на Kering да реагират значително, докато не се появят допълнителни новини.

Още във вторник Европейската комисия съобщи, че антитръстовите регулатори са извършили обиски в представителства на компании от модния сектор в няколко държави от ЕС, но без да назовава конкретни имена и без да уточнява потенциалните нарушения, които разследва.

Организациите, признати за виновни в нарушаване на правилата на ЕС, са заплашени от глоба в размер до 10% от световния им оборот. Според италианската инвестиционна банка Equita, цитирана от Reuters, потенциална глоба в размер до 10% от приходите, което е най-лошият сценарий, би се равнявала на 3% от пазарната капитализация на Kering.