Италиански наркокартели използват мрежи от нелицензирани китайски брокери, за да прикриват трансгранични плащания. Това показват наблюдения на съдебни и правоприлагащи органи в Италия, съобщава Reuters.

Анализът показва, че проблемът, с който американските власти се борят от години заради латиноамериканските наркогрупи, започва да пуска корени и в Европа.

7 служители на съдебната система и правоприлагащите органи заявяват пред агенцията, че се отчита тенденция на засилено използване на мрежите за парични преводи, които работят без лесно проследима следа и улесняват бързите плащания.

Методът на превод включва депозиране на сума при паричен брокер в една държава, докато друг агент от мрежата в друга част на света изплаща еквивалентната сума на получателя.

Съдят швейцарски трейдър за пране на пари на мафията с диамантиМъжът съзнателно купил диаманти от името на италиански престъпници, за да им помогне да изперат печалбата си от данъчна измама, се казва в обвинителния акт

"Явлението става масово", казва националният прокурор за борба с мафията в Италия Барбара Сардженти, която координира разследванията както в страната, така и в чужбина. Тъй като парите се прехвърлят извън банковата система, за властите е много трудно да ги идентифицират и проследят, допълва тя.

"Този вид финансово посредничество подкопава цялата международна система за борба с прането на пари", която се основава на контрола и анализа на банковите транзакции. Подобни мерки са ключово оръжие в борбата с престъпните групировки", обяснява прокурорът.

Подземно банкиране

Италианските власти обявиха поне шест разследвания, свързани с наркобанди и китайски платежни мрежи, откакто проблемът беше публично оповестен за първи път преди около пет години.

Според властите и съдебните документи, разгледани от Reuters, тези разследвания включват предполагаеми плащания към доставчици на наркотици в Латинска Америка, Мароко и Испания.

Властите на САЩ вече заявиха, че китайските "брокери на пари" са една от най-тревожните нови заплахи във войната им срещу наркотиците.

Мексиканските картели увеличават производството на синтетични наркотициКонфискуваните количества на синтетичния опиоид фентанил скачат с 525% през първите три години на настоящата администрация

Ръководителката на американската администрация за борба с наркотиците Ан Милграм изтъкна този проблем по време на изслушване в сенатска комисия, като заяви, че мексиканските наркокартели използват китайски организации за пране на пари "по целия свят, за да улеснят изпирането на приходите от наркотици".

Това се превърна в проблем и за правоприлагащите органи в Европа. Европол, полицейската агенция на Европейския съюз, заяви пред Reuters, че китайските престъпни мрежи са "все по-ангажирани с изпирането на приходи от престъпна дейност в Европа", включително от трафик на наркотици.

Според източниците на агенцията, паричните преводи са част от по-широк набор от услуги, предлагани от свързани с Китай организации, включително улесняване на укриването на данъци, в рамките на това, което италианските власти наричат "подземна" банкова система.

Към момента се провеждат около 12 допълнителни разследвания, свързани с парични преводи или друга незаконна дейност, свързана с китайски организации, които не са били оповестени публично. Десетки милиарди евро всяка година се изнасят от Италия чрез подземната система, допълва източник от разследването.

Арестуваха собственик на криптоборса, „изпрала“ $700 млн. от тъмната мрежаРегистрираната в Хонконг борса за виртуални валути Bitzlato е подозирана за връзки с руски хакерски групи и официални власти

Запитан дали Китай е наясно с движението на големи суми пари чрез нелицензирани китайски парични брокери в Италия, включително от наркобанди и дали помага на Италия да се справи с проблема, говорителят на китайското външно министерство заяви: "Не съм запознат с обстоятелствата, които споменахте."

Летящи пари

Паричните преводи се основават на отдавна установена неформална система за разплащане, често наричана с китайския термин fei qian или fei chien, което означава "летящи пари", и която разчита на надеждна мрежа от агенти за преводи.

Не е непременно незаконно да превеждате средства чрез приятели и роднини, които да предават пари на кредитори от ваше име. Но в Италия е незаконно да се предоставят банкови услуги без разрешение и да се изпират приходи от престъпления, обяснява Reuters.

Едно от първите разкрития, свързани с използването на китайски парични брокери от италиански мафиоти, е свързано с калабрийската групировка Ндрангета - една от най-големите престъпни банди в света. В резултат на разследването през 2018 г. са арестувани 90 души в Италия и в други части на Европа и са иззети 4 тона кокаин на приблизителна стойност 240 млн. евро (261,96 млн. долара).

Сред текущите разследвания е и това, което доведе до ареста през ноември миналата година на повече от 40 души в Италия и Испания по подозрение в трафик на наркотици. Сред тях е и бивш офицер от армията и високопоставен служител в Италианската асоциация на съдиите, наречен Розарио Д'Онофрио, за когото полицията твърди, че е служил като началник на логистиката на наркобанда.

В Италия арестуваха 99 души при акция срещу мафиятаРазследването е срещу кланa Стришулио от град Бари

Според заповед за арест от октомври 2022 г. Д'Онофрио е платил 180 000 евро на китайски посредник по време на посещение в китайския квартал на Милано през март 2020 г., за да плати на доставчици в Испания за пратка хашиш.

Посредникът изпратил текстово съобщение на свой контрагент в Испания, за да предаде съответната сума на доставчиците, и начислил на Д'Онофрио 2700 евро комисиона - еквивалент на 1,5% - за сделката, се посочва подробно в заповедта за арест.

В момента Д'Онофрио се намира в ареста; адвокатът му Николо Векиони отказва коментар.

Китайският посредник не е идентифициран.

Куфари с кеш

В рамките на отделно разследване, довело до конфискуването на 720 кг наркотици и милиони евро в брой, полицията проследява мъж, който кръстосва Италия, събирайки пари от големи количества наркотици, изпратени от Мароко.

Те са доставяни на китайски фирми в Тоскана и Рим, откъдето са извършвани преводи към доставчиците на наркотици чрез "китайски кореспонденти" в северноафриканската страна, твърдят властите в документите. Във връзка с разследването 8 души са арестувани по подозрение в трафик на наркотици и пране на пари.

Италия: Мафията прави предложения, на които не може да се откажеБез средства и без помощ от държавата много собственици на малък бизнес са принудени да приемат оферти, от които няма връщане назад

Разследването разкрива и какво се е случило с част от събраните физически пари: те са опаковани в куфари и дадени на китайски граждани, летящи за Хонконг, казва майор Микеле Масели, старши офицер в миланската полиция.

По данни на карабинерите от римското летище "Фиумичино" всяка седмица от октомври 2019 г. до октомври 2021 г. са изпращани между 2,5 и 4 милиона евро.

Паричните брокери са част от големите китайски диаспори на места като Европа, Съединените щати и Латинска Америка. Според западните правоприлагащи органи те помагат на заможни китайци, които искат да прехвърлят богатството си в чужбина, за да избегнат валутния контрол в Китай. Пекин ограничава размера на парите, които гражданите му могат да прехвърлят от Китай, до равностойността на 50 000 щатски долара годишно.

В резултат на това китайските граждани използват неофициални обмени, които включват прехвърляне на валута по електронен път в Китай, а еквивалентната сума се предоставя на някой в чужбина в брой, за да бъде внесена в банкова сметка.

Престъпните групи, разполагащи с евро от дейности като продажба на наркотици, могат да помогнат за задоволяване на търсенето на твърда валута.

"Нагоре по веригата на тази тайна банкова дейност има огромна наличност на ликвидност на тези китайски групи по целия свят", казва Франческо Пинто, заместник-главен прокурор в Генуа.

Премиер беше арестуван в САЩ за трафик на наркотици и пране на париМинистър-председателят на Британските Вирджински остров беше арестуван по обвинения в трафик на наркотици и пране на пари в САЩ

В Италия властите не са единодушни дали има една огромна организация, свързана с Китай, с безброй взаимосвързани клонове, или множество отделни, които работят независимо една от друга.

Всички обаче са категорични, че съществува "паралелна банкова система", която има различни клиенти "от укриватели на данъци до наркотрафиканти", казва Лаура Педио, заместник-главен прокурор в Милано.

Миналия месец миланските прокурори обявиха, че са арестувани 22 души и са конфискувани 292 млн. евро след разследване на укриване на данъци, в което се твърди, че са замесени някои китайски посредници в Италия.

Официалните банкови преводи между Италия и Китай са намалели през последното десетилетие, което според един от висшите следователи предполага, че китайската общност в Италия е намалила използването на официалната банкова система.

Вдовицата, която наследява банкова империя на стойност $90 млрд.Вики Сафра и децата й вече са собственици на швейцарската банка J. Safra Sarasin и на бразилската Banco Safra

Според данни на Банката на Италия паричните преводи от Италия към Китай са възлизали на 22 млн. евро през 2021 г., което е спад спрямо високата стойност от 2,67 млрд. евро през 2012 г.

Миналата година финансовата полиция на Италия създаде специално звено за наблюдение на подземната банкова система.

А новото италианско правителство на Джорджа Мелони поиска от Комисията за борба с мафията, съставена от политици, за първи път да проучи "китайското просмукване в италианското общество".