Наемането, базирано на умения, става все по-популярно сред компаниите, докато формалните квалификации стават все по-малко важни.

„Трудностите, с които се сблъскваме, в усилията си да намерим точните хора за свободните позиции, да издържаме на икономически промени и да създаваме разнообразна и устойчива работна сила, само ще нарастват, освен ако не променим подхода си към намирането и развитието на таланти“, казва пред CNBC Make It Сю Дюк, вицепрезидент и ръководител на глобалната публична политика в LinkedIn.

Един от начините, по който компаниите променят подхода си, е като се фокусират повече върху уменията, а не върху образованието или предишен трудов опит.

Според данни на LinkedIn, споделени със CNBC Make It, в момента 45% от компаниите използват показатели, свързани с уменията, за да наемат кандидати, което е с 12% повече от преди година.

Наемането въз основа на умения може да има широк спектър от ползи както за служителите, така и за работодателите, казва Сю Дюк.

„Нашето изследване показва, че този подход може да увеличи глобалния набор от таланти почти десетократно. А по-големият набор от таланти означава по-малко конкуренция с други компании за едни и същи кандидати“, казва експертът от LinkedIn.

Война за таланти: Търсят се майстори на чанти за 22 000 евроСветовните брандове за луксозни стоки са изправени пред недостиг на ключови служители, тъй като опитните занаятчии напускат индустрията

Даниел Пел, вицепрезидент и мениджър за Обединеното кралство и Ирландия в Workday, също забеляза промяната.


„Човешките ресурси преминаха към икономика, базирана на умения“, коментира той пред CNBC Make It.

Според експертът от Workday, организациите, базирани на умения, имат много по-голям шанс да надминат своите конкуренти, когато става въпрос за иновации, ефективност и адаптивност.


Тенденцията е подсилена от новите AI инструменти и такива за машинно обучение, които могат да помогнат на компаниите да идентифицират правилните кандидати.

От традиционалисти до идеалисти – кой какво търси на пазара на труда?McKinsey обособяват пет различни групи служители, като всяка от тях има своите изисквания към работодателите

Друга голяма полза както за работниците, така и за работодателите е, че наемането, базирано на умения, може да бъде жизненоважно за изграждането на по-разнообразна работна сила.


„Това изравнява условията за работниците, които може да са били пренебрегвани – например хора, които не са посещавали или завършили университет, жени и по-млади поколения, казва Дюк и допълва, че въпросният подход също така увеличава възможностите за търсещите работа, както и прави процеса на кандидатстване по-прозрачен.


Фокусирайки се върху уменията, компаниите предоставят повече възможности за развитие на своите служители, помагайки им да бъдат успешни в дългосрочен план, казва Пел.

Опит с ChatGPT е най-новото предимство при наемане на работаChatGPT


Персонализиране на автобиографията


Променящият се начин на оценка на кандидатурите за работа, може да бъде труден за навигация за търсещите работа. Те обаче могат да го използват и в своя полза, смятат специалисти по подбор на персонал.


„Кандидатите трябва да се уверят, че автобиографиите им са съобразени с наемането въз основа на умения, като посочат в тях най-силните си индивидуални способности“, казва пред CNBC Make It Гаел Блейк от компанията за набиране на персонал Hays.


Добри примери или данни, които демонстрират тези умения, също са от решаващо значение, добавя HR експертът. „Кандидатите, които свързват съответните умения с това какви са като личности, вероятно ще привлекат вниманието на работодателя“, казва още Блейк.


CEO революция: Изпълнителни директори на непълно работно време Изпълнителен директор на непълен ден е модел, който навлиза във все повече компании отвъд Океана

Аманда Августин, кариерен експерт в TopResume добавя: „Когато съставяте автобиография, базирана на умения, е важно да следвате едно просто правило: „показвайте, не казвайте.“


И накрая, и може би най-важното, според Блейк и Августин има едно нещо, което кандидатите никога не трябва да пренебрегват, преди да създадат автобиография: длъжностната характеристика.


„Проверката на длъжностната характеристика за ключови думи е полезен начин за идентифициране на най-подходящите умения, които работодателят търси“, казва Блейк. Тази информация е от решаващо значение за кандидатите, които искат автобиографията им да отговаря на изискванията - и да им осигури интервю.