Емоционално стабилните хора се чувстват уверени, силни и съвсем удобно в собствената си кожа. Те действат автентично и убедително, правейки това, което е значимо за тях.

Чувството им на самоувереност им дава способността по-умело да се справят с конфликти и да не се страхуват да бъдат уязвими пред другите, най-вече защото не търсят външно одобрение.

По думите на дипломирания в Харвард психолог д-р Кортни С. Уорън, всеки от нас би могъл да развие своята емоционална увереност, използвайки следващите 9 фрази:

1. Нека помисля, преди да отговоря.

Една от най-отличителните характеристики на емоционално стабилните хора е, че не са импулсивни в реакциите си и подбират отговорите си внимателно, казва професор Уорън пред CNBC, добавяйки още няколко полезни фрази:

Действително съм разочарован и имам нужда от малко време. Не искам да казвам нещо, за което по-късно може да съжалявам.

В момента нямам отговор. Можем ли да продължим този разговор утре?


Психолог от най-щастливата страна обяснява смисъла на живота с 3 думиФранк Мартела има кратък отговор на въпроса „Какъв е смисълът на живота?“

2. Не.

Емоционално уверените хора се чувстват комфортно, когато определят граници. Те са наясно какво биха и какво не биха направили според собствените си морални принципи, нужди и желания.

Още подобни фрази:

Съжалявам, но не мога да помогна, защото имам твърде много други ангажименти.

Благодаря за предложението, но това не е нещо, което би ми харесало да направя.


Как чувството на благоговение прави живота ни по-щастлив и здравословенЕдин красив залез, разтърсваща симфония или поразителна картина спонтанно докосват най-висшите ни емоции

3. Не се чувствам комфортно с това.

Емоционално стабилните хора информират за своите нужди по уважителен начин. Те споделят как се чувстват, когато някой се отнесе грубо с тях, а когато почувстват, че границите им са нарушени, ще предприемат действия, за да променят ситуацията.

Още подобни фрази:

Думите ти ме карат да се чувствам наранен и ядосан.

Ако се държите така с мен, ще се оттегля, защото всичко това е нездравословно за мен.


7 книги за щастлив и пълноценен живот, според психолог от ХарвардОсвен прозорец към света, книгата е безценен помощник за личностното ни развитие и откриване на пътя към щастието

4. Това е истинското ми Аз.

Те са последователни в начина, по който се представят и действат. Това прави присъствието им предсказуемо и комфортно за присъстващите, а приятелите и близките им знаят, че те наистина са хората, за които се представят, отбелязва проф. Уорън.

Още сходни фрази:

Това, което виждате, е това, което получавате.

Може да не харесвате онова, което виждате у мен, но аз нямам проблем с това.


5 умения, от които се нуждаете, за да бъдете наети. И за да растетеИзследване на Cappfinity идентифицира пет основни поведенчески умения, от които мениджърите по наемане са най-впечатлени в днешната конкурентна работна среда

5. Наистина ли съм такъв?

Емоционално стабилните хора могат да приемат критиката, без да се засягат. Те не преживяват нещата лично, а по-скоро виждат възможност за самоусъвършенстване.

Още полезни фрази:

Не знаех, че правя това толкова често. Благодаря ви, че споделихте с мен.

Явно действително употребявам тази фраза редовно…


Не страстта е искрата, а усилието. 5 прости съвета от милиардера Марк КюбанЗащо е важно да полагате усилия и кои са инвестициите, които ще ви се отплатят завинаги?

6. Ще работя върху това.

В личните си отношения, емоционално уверените хора ще положат усилия да се променят, когато е необходимо. Те знаят, че предприемането на действия е от ключово значение за личното израстване и укрепването на връзките.

Още полезни фрази:

Разбирам, че това е важно за теб, ще се опитам да бъда по-внимателен, когато разговаряме.

Не съм особено търпелив, затова ще се постарая да бъда по-малко настоятелен.


5 правила, когато преговаряте за нова работа, повишение и по-висока заплатаНай-важно е да обявите своите интереси като част от следването на общите цели

7. Съжалявам, че това ви кара да страдате. Как мога да помогна?

Техният изпълнен с емпатия и неосъдителен подход ги прави незаменими в оказването на подкрепа. Те разбират, че когато някой има лош ден, поведението му може да бъде по-остро и не го приемат лично.

Още подобни фрази: „

Изглеждаш разстроен и бих искал да ти помогна.

Виждам, че това е трудно за вас, но имате моята подкрепа.


5 сигнала, че някой не е способен да ръководи хора Прекалено много го е грижа за имиджа му, нарцистичен и авторитарен е, гледа на хората като на числа и си приписва заслугите им

8. Това означава много за мен.

Солидната система от вярвания е от ключово значение за емоционалната увереност, защото тя ръководи нашите избори. Когато една ценност е нарушена, емоционално стабилните хора са в състояние да защитят своята позиция и приемат това за морално и справедливо.

Още сходни фрази:

Наистина ме е грижа за това, дори на вас да не ви пука.

Не мисля, че действате етично и не мога остана безучастен към случващото се, без да отстоявам това, което вярвам, че е справедливо.


Задайте на хората си тези 5 въпроса. И те ще ви се отблагодарятКак да помогнете на служителите да намерят смисъл дори в най-обикновените задачи и да създадете следващите добри лидери в организацията си

9. Ще опитам!

Емоционално стабилните хора са култивирали усещане за вътрешна сигурност и убеденост, че ще се справят, дори ако настоящото им усилие се провали.

Това им позволява да експериментират с нови неща, като хобита, приятелства, пътувания и дори лични стратегии за успех.

Още полезни фрази:

Ще опитам още веднъж!

Може да не съм добър в това, но съм готов да опитам!