Психолог от най-щастливата страна обяснява смисъла на живота с 3 думи

5936
Психолог от най-щастливата страна обяснява смисъла на живота с 3 думи

© Unsplash

Шест поредни години Финландия оглавява класацията на World Happiness Report като най-щастливата страна в света.
 
Затова не е учудващо колко често хората питат Франк Мартела, финландски философ и психолог, изучаващ основите на щастието, „Какъв е смисълът на живота?“
 
Отговорът на Мартела е съвсем кратък: 
 
Бъдете значими за другите. 
 
Можете да направите това, създавайки дълбоки връзки както с вашата общност, така и с вашите страсти, казва той за CNBC Make it. Ето как:
 
1. Живейте за себе си, а не за очакванията на другите
 
Във Финландия има по-малко безпокойство, свързано със статуса, защото хората нямат стремеж да се придържат към някаква строга обществена дефиниция за успех, казва психологът.
 
Може да се окаже трудно да намерите своята цел, препускайки яростно през работни ангажименти, които водят до прегаряне, или пък сте изпълнени с негодувание, защото вървите по път, който някой друг е избрал вместо вас. Дори важна работа в сферата на медицината може да не ви донесе чувство за смисъл, ако сърцето ви не е в нея.
 
Преди да покриете очакванията на другите, трябва да разберете какво наистина ви прави щастливи и да започнете да правите повече от това, казва Франк Мартела, който е преподавател в университета Аалто и автор на „Прекрасен живот: прозрения за намиране на смислено съществуване“.
 
Един от най-добрите начини да служите на другите е да намерите нещо, което отговаря на три изисквания:
 
Добър сте в него.
 
Вълнува ви.
 
Има положително въздействие върху другите.
 
Намерете дейността, която ви кара да се чувствате пълноценни, и насочете целия си фокус към това да станете експерт в тази област. След това започнете да споделяте знанията и уменията си с вашата общност.
 
„В моите курсове за благополучие насърчавам учениците да извършват три произволни акта на доброта всеки ден“, казва Мартела. По думите му това може да бъде нещо много просто – да предложите чаша вода на пощальона, да прекарате един следобед със самотни възрастни хора, да помогнете на турист да намери пътя си.
 
„Невероятно вдъхновяващо е да чуя колко дълбоки връзки развиват моите ученици с другите в резултат на тези практики“, споделя Мартела и добавя, че да помагаме на другите не просто ни кара да се чувстваме добре в момента, но е от полза и за нашето дългосрочно здраве. Проучванията показват, че хората, които оказват емоционална подкрепа на семейството, приятелите и съседите си, живеят по-дълго, казва той.
 
Talkoot е стара финландска дума, която се превежда като „работим заедно, за да направим нещо, което човек не би могъл да направи сам“.
 
В предишни времена, когато някой е трябвало да изпълни сериозен проект във фермата си, като например изграждане на покрив на плевня, съседите се събирали доброволно да му помогнат, след което отбелязвали свършеното с празник.
 
Традицията продължава и до днес, казва Мартела. „Миналото лято хората в моя квартала прекараха един следобед в засаждане на дървета. Същата вечер прекарахме весела вечер с храна и напитки.“
 
Този вид култура обяснява защо финландците имат положителна нагласа към по-сериозни задължения като плащането на данъци. Те виждат това като съществено за доброто на цялото, обяснява психологът.
 
Не е нужно хората да правят грандиозни и шумни жестове, за да бъдат важна част от живота ви. Да бъдем заедно в тишина с близките си е достатъчно, за да се чувстваме свързани и обичани, смята Франк Мартела.
 
За мен да отида на сауна с баща ми или с приятел, след което да седнем и да наблюдаваме природата в мълчание – морските вълни, които се разбиват в брега, птиците и поклащащите се клони на дърветата – са моменти с дълбоко значение, споделя финландския психолог и добавя: „Както гласи местна поговорка: „Речта е сребро, но мълчанието е злато.“

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

marc Klantschi
# 0
02:06 | 15 June 2023
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се по имейл: ( pacific-loan.service@outlook.fr ) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро
меджиди хасан
# 1
15:06 | 10 June 2023
"...бъдете значими за другите, пък не живейте за техните очаквания..." Е, нали по метода на обратната връзка ще търсите точно очакванията им за това, дали имате значимост...хахаха! Това е чесане на езици. Най-важното в живота са: добро хапване, чести оргазми и достатъчен сън. Както казваше една мед. сестра след нахранване: "ех, сега да имаше и един четвъртит..."
НАТО
# 2
11:06 | 10 June 2023
Щастливи са закщото влизат в НАТО и ще помогнат в последната световна война.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg